Ustavni sud BiH: HDZ-ovim Prijedlogom izmjena Izbornog zakona nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

by nedim
| 20:59
1603 ustavni

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od 22. aprila ove godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio je Ustavni sud BiH.

Sud je ovu odluku donio nakon što je razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka. Čović je u zahtjevu tražio da se utvrdi postojanje ili nepostojanje ustavnog osnova za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 22. aprila ove godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Iz Suda su naveli da izjava Kluba Bošnjaka u DN PSBiH u navedenom zakonskom prijedlogu ispunjava uslove proceduralne ispravnosti iz Ustava BiH, ali da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes.

Podsjetimo, delegati Doma naroda PSBiH iz Kluba Bošnjaka povukli su 27. aprila vitalni nacionalni interes na izmjene Izbornog zakona BiH, koje je predložio HDZ BiH.

Iz Kluba Srba i Kluba Hrvata glasali su protiv toga da je ovaj Prijedlog zakona štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Nakon što je povučen vitalni nacionalni interes bilo je potrebno formirati komisiju za usaglašavanje problematičnog pitanja, a nakon što se to nije desilo u roku od pet dana, predmet je po hitnoj proceduri poslat na Ustavni sud.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.