Rusija suspendovala finansiranje OHR-a

by Tuzla Info
| 9:41

Ruska Federacija je informisala Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz te institucije.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

“Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruske ambasade.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pri tome, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, rečeno nam je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su nam da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije”.

Osvrnuli su se i na Christiana Schmidta, kojeg, podsjetimo, predstavnici iz Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

“Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Vijeća za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila napustiti PIC”, istakao je Murphy tokom nedavne posjete Banjaluci.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.