Dom naroda FBiH danas o zabrani pušenja na javnim mjestima i radu bloka 4 TE Tuzla

by Tuzla Info
| 10:00
3105 cigareta

Danas će s početkom u 12 sati biti održana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a između ostalog, bit će donesena odluka o zabrani pušenja u javnom zatvorenom prostoru.

Za ovu sjednicu je među brojnim drugim tačkama dnevnog reda planirano i konačno izjašnjenje delegata o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.Ako bude danas izglasan, zakon bi trebao stupiti na snagu u roku od 18 mjeseci, koliko je ugostiteljima i ostalima ostavljeno vremena da prilagode poslovanje.

Ovim zakonom pušenje bi bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizičke osobe predviđena kazna iznosi 100 KM, dok se za pravne osobe predviđa kazna do 5.000 KM.

Duhanska industrija i dio ugostitelja strahuje da će biti pogođeni negativnim posljedicama, prije svega ekonomskim, ako zakon bude usvojen.

S druge strane, ima argumenata da nigdje u svijetu ovaj zakon nije imao negativne posljedice po poslovanje ugostiteljskih objekata. Primarni cilj ovog zakona je da zaštiti zdravlje stanovništva, posebno djece i mladih, od štetnih učinaka duhanskih proizvoda.

Na dnevnom redu današnje sjednice bit će nekoliko predloženih zakona, a među njima je i onaj o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Tu je i zakon o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo predložila, po skraćenom postupku, Federalna vlada.

Informacija o analizi efekta primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom (zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za odobrenje nastavka rada Bloka 4 u Podružnici Termoelektrana Tuzla i Bloka 5 u Podružnici Termoelektrana Kakanj), s prijedlogom zaključka, također je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda.