Izborni zakon BiH: Pregovori bez dogovora, sastanci se nastavljaju u Sarajevu

by Tuzla Info
| 13:39

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon pregovora u Neumu o izbornoj reformi da nije postignut dogovor ali da su pregovarači bili jako blizu te da će se razgovori nastaviti u Sarajevu.

U vezi s domom naroda mislim da je stvar riješena i po pitanju funkcionisanja Federacije i izbora člana Predsjedništva bili smo jaku blizu”, rekoa je Izetbegović.

Dodao je da je prijatno iznenađen odnosom predsjednika NIP-a, SBB-a i NES-a.

Naglasio je da pregovori nisu gotovi i da će ih nastaviti u Sarajevu iduće sedmice. Dodao je da su svi učinili izuzetan napor i da su veoma blizu dogovoru.

U nastavku se javnosti obratila i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

“Imali smo kvalitetan sastanak i konstruktivan, veoma kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je Eichhorst.

Dodala je da će se o izboru članova Predsjedništva i funkcionalnosti Federacije BiH još razgovarati.

“Očigledno stranke moraju raditi više, imali smo samo tri dana da razgovaraju o krucijalnim pitanjima, ali to nije dovoljno vremena i razgovori će se nastaviti”, istakla je.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također se obratio javnosti.

“Sve stranke, NiP, SBB, SDA, NES bili smo jedinstveni u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnus prema BiH”, rekao je.

Dodao je da je najveći rezultat u podizanju očivanja integriteta izbora.

“Probosanska delegacija bila je veoma jedinstvena. Štitili smo demokratsku BiH. Nema pobjednika. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo prijedlog zakonskih rješenja koja bi se donosila u institucijama mogu dodatno usložiti ionako komplicirane odnose Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Radončić.

Dodao je da je ostala opcija da domaći faktori naprave jedan sastanak, “da vidimo možemo li to sami”.

“Dijagnosticirali smo problem i popisali gdje se slažemo i gdje se ne slažemo. Blizu smo ali i daleko, nismo postigli go. Na stolu je bio elektorski sistem ali u ovom trenutku mi nismo mogli da ga prihvatmio, ali tu je veliki potencijal u budućim prerovorima”, rekao je Radončić, prenosi Klix.