Samo jedna tačka dnevnog redaa: Zakazana posebna sjednica NSRS

by nedim
| 9:00

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je 1. februara, a na njoj će se naći samo jedna tačka dnevnog reda – aktuelna političko-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini. Predstavnici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini bili su uzdržani tokom glasanja na Kolegiju jer smatraju da se sjednica zakazuje kako bi se lideru SNSD-a Miloradu Dodiku omogućilo da izađe iz aktuelne krize, piše BHRT,

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske kaže da je sazvao sjednicu jer politička kriza može biti riješena samo razgovorom političkih predstavnika.

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ, predsjednik Narodne skupštine Republike

„Ovu sjednicu sam zakazao iz motiva da otvorimo mogućnost dijaloga na svim nivoima u BiH. U posljednjih mjeseci politička scena je poprilično zatrovana, nema razgovora samo se komentariše svako na svoj način, ne čujući i neuvažavajući drugoga i drugačije“, rekao je Čubrilović

Lideri SDA i HDZ-a, koji su dobili poziv za prisustvo sjednici, imaju oprečne stavove. Izetbegović je kategoričan da se državna pitanja mogu da rješavaju samo u državnom parlamentu, dok je Čović rekao da nema ništa protiv da se razgovara.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA (26. 1. 2022)

„Mislim da je to naivan pokušaj, da su entiteti dovoljni da se državna pitanja mogu rješavati na nivou entiteta i u tom smislu poziv Novaliću od Viškovića da se dokaže da stvari funkcionišu na nivou entiteta, meni je potreban državni nivo“, kazao je Izetbegović.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a (25. 1. 2022)

„Osobno nemam ništa protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji, u svakoj instituciji kako bismo vratili povjerenje u institucije BiH i omogućili da one profunkcionišu“, ističe Čović.

Pozdravljajući Čovićev odziv posebnoj sjednici Narodne skupštine, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je osnovni problem u BiH funkcionisanje institucija BiH i da će u Parlamentu Bosne i Hercegovine predložiti novi zakon.

„Rekli smo da ćemo predložiti zakon da se zloupotreba priče o genocidu kažnjava, tako što će, ako neko nazove RS ili srpski narod genocidnim, se predložiti kazna zatvora”, rekao je Dodik.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

„Ona rješenja koja za nas nudi Dodik su neprihvatljiva, a to je da alibi za njega lično da se donese poseban zakon nakon kojeg će se odlučiti da se vrati u institucije u Sarajevo, objašnjava Šarović“

Opozicioni poslanici u Parlamentu Republike Srpske ocijenili su da je ova posebna sjednica zakazana kako bi se predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku omogućilo da izađe iz aktuelne političke krize i da se zaključci sa prethodnih posebnih sjednica ne provode.

DUŠKO IVIĆ, zastupnik DNS-a u NSRS

„Ako uzmemo da su SNSD u koaliciji sa SDA i HDZ mogli su kvalitetno u Sarajevu u Savjetu ministra i Parlamentu BiH da završe ovo pitanje“, ističe Ivić.

Iako je Dodik ranije najavio da će se na posebnoj sjednici naći i Zakon o VSTS-u Republike Srpske i da će biti zabranjeno djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, Čubrilović je rekao da takvi materijali nisu stigli u Narodnu skupštinu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.