Provokacije i vandalizam i u Brčkom: Uništen grafit sjećanja na žrtve Srebrenice

by nedim
| 9:15

Uoči proslave neustavnog Dana RS-a u Brčkom je zabilježeno nekoliko incidenata koji se mogu ocijeniti kao ugrožavanje opće sigurnosti i vandalizam.

Naime navijačka skupina “Sindikat”, lokalnog kluba Ilićka, napravili su oko 20 sati bakljadu na bulevaru zbog čega je na određeni period bio blokiran i saobraćaj.

Pripadnici iste navijačke skupine su tokom noći sa jedne od stambenih zgrada u Brčkom projektorom osvijetlili zgradu kompanije SCO Bimal s likom Svetog Stefana koji se definira i kao zaštitnik Republike Srpske.

Osim toga, noćas je u Brčkom ponovo uništen grafit posvećen žrtvama Srebrenice, a koji se nalazi na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata.

Za sada, niko od zvaničnika i institucija Brčko distrikta nije se oglasio povodom incidenata uoči Dana RS-a, a građani ovog dijela Bosne i Hercegovine izjavili su kako su zabrinuti posljednjim dešavanjima i porukama koje se šalju ovakvim aktivnostima.

Podsjetimo, u subotu su u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine zabilježeni slični incidenti. Nacionalistička divljanja zabilježena su u Janji i Brčkom, ali i u Prijedoru, Gacku i Foči, piše Klix.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.