Rezolucija Islamske zajednice: Zabrinjava dehumanizacija muslimana i podrška razbijanju BiH

by Tuzla Info
| 15:42
1106 islamska zajednica

Sabor Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira i državne suverenosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 25. decembra.

Kako stoji u Rezoluciji, u posljednje vrijeme sa zabrinutošću prate tendencije u domaćoj i međunarodnoj politici koje, na krilima destruktivnih ideja šovinizma, ksenofobije, te nacionalne i vjerske segregacije, BiH suočavaju s prijetnjom novih sukoba i podjela, kao i poništenja svih tekovina mira i napretka koje je ova zemlja ostvarila u posljednjih četvrt stoljeća.

“Neodgovorni pojedinci i skupine u zemlji i okruženju podstiču nepovjerenje i nesnošljivost među narodima i građanima BiH, šire retoriku i vode politiku koja bi ovu zemlju mogla pretvoriti u konfliktno područje, a njene stanovnike lišiti elementarnog prava da žive u slobodi, bez straha od novih sukoba i stradanja. Sastavni dio te retorike su već viđeni napori na stigmatizaciji i dehumanizaciji bh. muslimana – Bošnjaka, kao naroda čiji se svjetonazor nastoji prikazati nespojivim s naslijeđem i vrijednostima savremene Evrope.Takvo djelovanje ima cilj da proizvede vjersku netrpeljivost prema muslimanima u evropskim diplomatskim središtima i u široj javnosti, kao podlogu za pribavljanje podrške politici razbijanja BiH kao suverene i teritorijalno cjelovite države”, stoji u Rezoluciji.

U Rezoluciji se dodaje da zlonamjernu tezu o tzv. “muslimanskoj prijetnji” najbolje demantira nepodijeljena privrženost bh. muslimana evropskim i univerzalnim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima i idealima, posvjedočena i u najtežim uslovima života pod oružanom agresijom i u miru, poslije proživljenog genocida.

“Ta insinuacija služi kao podloga za nove atake na BiH i kao pogonsko gorivo za jačanje i širenje ekstremizma, islamofobije i drugih nasrtaja na slobodu, toleranciju i pluralističko biće naše domovine. Muslimani u BiH, kao autohtoni Evropljani, danas predstavljaju ogledalo Evrope na kojem se zrcali njena vjerodostojnost u slijeđenju najviših univerzalnih i vlastitih vrijednosti i vjerodostojnost njenog humanističkog naslijeđa”, navodi se u Rezoluciji.

Pozvali su sve dobronamjerne ljude u BiH, bez obzira na političke, nacionalne, vjerske i druge razlike, da učine maksimalan napor na očuvanju dva zajednička dobra – mira i države, kao garancije života dostojnog čovjeka naših građana i naroda, prenosi Klix.

“Od odgovornih političkih ličnosti u zemlji, njenom susjedstvu i u svijetu očekujemo i tražimo da poštuju interese velike većine građana ove zemlje, kojima nije ni do kakvih novih sukoba i podjela, ni do kakvih političkih zapleta i kriza koje nas vraćaju u prošlost, već isključivo do mirnog i dostojanstvenog života, kakvog žive građani u zemljama Evrope i naprednog svijeta. Neka naročito poštuju interese mladih ljudi i dolazećih pokoljenja ove zemlje”, kažu iz IZ BiH.

Za kraj, od Evropske unije su zatražili da BiH u najskorije vrijeme dodijeli kandidatski status, od NATO-a ubrzanje procesa pristupanja Alijansi, a od Vijeća sigurnosti UN-a da kontinuirano produžava i ojačava mandat EUFOR-a u BiH, u cilju osiguranja mira i stabilnosti.

“26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora, bez obzira na sve poteškoće, izazove i krize na koje BiH nailazi na putu svog savremenog razvoja, neophodno je uvijek imati u vidu kontinuitet posebnosti i bogatstvo naslijeđa koje ova zemlja i njeni narodi i građani baštine, kao garanciju, podlogu i poticaj u njihovom modernom političkom, društvenom i kulturnom životu. Opredijeljena ka punopravnom članstvu u NATO savezu i EU, BiH, kao cjelovita i demokratska država, ima historijske, političke, kulturne, ekonomske i sve druge pretpostavke za autentičnu i kreativnu ulogu u evropskoj porodici zemalja i naroda u 21. stoljeću”, zaključuje se u Rezoluciji IZ BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.