Podignuta optužnica protiv Miodraga Nikačevića za zločine u Foči, bit će pozvano 70 svjedoka

by Tuzla Info
| 10:59

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića zvanog “Zunđa” i “Nikač”, rođenog 1964. godine u Čajniču.

Optuženi se tereti da je, u periodu od sredine aprila do kraja septembra 1992. godine, u vrijeme širokog i sistematskog napada VRS-a, vojnih, paravojnih i policijskih snaga na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

U okviru progona optuženi se tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetnog dječaka, nečovječnom postupanju, ubistvu 10 civila, pomagao u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, te nezakonitom zatvaranju i prisilnom preseljenju civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio progon i na način da je kao komandir specijalne jedinice zv. “Nikačevi”, kao nadređeno lice znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civile, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.