Ograničiti rast cijena: Odobrena dopuna Zakona o električnoj energiji u FBiH

by nedim
| 18:58
01012020 elektro1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je na sjednici, na prijedlog Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da ograniči rast cijena električne energije u Federaciji BiH u cilju izbjegavanja poremećaja u privredi i osiguranja njene stabilnosti u situaciji poremećaja na širem tržištu električne energije i naglog rasta cijena.

Zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobri i Dom naroda, a resorni federalni ministar Nermin Džindić je u izjavi novinarima tokom dana kazao da se nada hitnom zasjedanju tog Doma.

– Nadam se da će biti zakazana hitna sjednica Doma naroda i na njoj biti usvojena korekcija jednog člana Zakona o električnoj energiji. Onda bi se stekli uslovi da Vlada Federacije, na prvoj sjednici nakon usvajanja u Domu naroda, pripremi materijal i predloži prihvatljvo povećanje električne energije kada govorimo o tržišnom modelu snabdijevanja – kazao je Džindić.

Poručio je da na javnoj i univerzalnoj usluzi, to jest domaćinstvima i sitnim obrtima, cijena električne energije će ostati ista i poslije Nove godine.

Sjednica Predstavničkog doma je po okonačenju ove tačke dnevnog reda nastavljena narednim temama, piše Fena.