Ranije ga nazivao bitangom: Peach za Dodika preko noći postao gospodin

by nedim
| 20:04

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se medijima nakon završenog sastanka sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan, Stuartom Peachom.

Lider SNSD-a je poručio kako je ovaj sastanak bio prilika da Peach upozna članove Predsjedništva BiH sa svojom misijom u našoj zemlji, ali i da bh. lideri iznesu svoje stavove.

– U svakom slučaju sam iznio stav da BiH nema izazova vezanih za rat i da histerija koja se pravi je potpuno nepotrebna. Upoznao sam ga i s činjenicom da RS planira da se ponaša u skladu sa Ustavom, da je RS faktor koji treba biti poštovan i da nikako drugačije ne možemo ići dalje. Ako ostanemo u BiH koja je do sada postojala – na način da se nameću rješenja, onda to ne znači biti na putu, nego pored puta, rekao je Dodik.

Dodao je da su Komšić i Džaferović “govorili svoje”.

– A ja sam ih upoznao s činjenicom da federalna vlada već tri godine ne može izabrati novu vladu, da Hrvati osporavaju izbor člana Predsjedništva, da su to sve pitanja koja trebamo staviti na dnevni red, kazao je on.

Dodik je izjavio kako je Peach došao pomoći u razrješavanju cijelokupne situacije ali će to, prema Dodikovom mišljenju, biti teško jer su problemi kompleksne prirode.

– Nisam stekao utisak da će gospodin Peach nešto jednostrano ovdje pokušati, čeka ga teška misija da razumije šta se ovdje dešava, jer je ovdje stvar detalja, ali ako oni smatraju da trebaju trošiti novac Britanaca, neka, ističe Dodik.

Komentarišući lik i djelo Stuarta Peacha, lider SNSD-a je kazao kako je Peach pristojan gospodin u godinama, ali da je njegova prva asocijacija kada ga vidi “to da je komandovao NATO snagama kada su Srbi bombardovani”.

– Izrazio sam žaljenje na, činjenicu koju je i sam Peach rekao, a to je da je 59 britanskih vojnika stradalo ovdje za vrijeme raznih operacija. Ja sam isto rekao da je mnogo Srba i civila stradalo ovdje od bombardovanja NATO-a i da za njima treba žaliti jednako kao i za vojnicima Britancima, rekao je on.

Podsjećamo, Dodik je prije nekoliko dana Stuarta Peacha nazvao bitangom, a Britancima je poručio da im ne vjeruje, piše Oslobođenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.