Softić: Ako Dodik nastavi ovakvu politiku, izgledan je radikalni scenarij, a to je nestanak RS-a

by Tuzla Info
| 12:39
2007 safet softic
  •  
  •  
  •  
  •  

Mi smo u teškom trenutku, prelomnom času, raskrsnici. Želim ponoviti da postoje dva moguća radikalna ishoda: nestanak naše domovine ili nestanak RS-a, smatra potpredsjednik SDA Safet Softić.

Softić je ovo kazao na tribini SDA u sarajevskom Starom Gradu, čime je zaključen prvi ciklus tribina posvećenih aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

“Ukoliko Dodik nastavi ovakvu politiku, ovaj drugi scenarij je dosta vjerovatniji. Planski i smišljeno se planira nervoza i depresija, kako bi narod bio potpuno obezglavljen i pronalazio spas u odlasku. Mi smo se vezali za SDA i ona je najveća i najorganiziranija politička stranka u BiH. Moramo biti njeni ponosni članovi, jer niko je ne zna mrziti kao oni koji su se dobro najeli u SDA. Znajte da je Dodiku teže nego nama, jer sve što on priziva povratkom tzv. izvornom Dejtonu, mi smo prenijeli na državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je on.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA i potpredsjednica Federacije BiH, osvrnula se na aktuelne sastanke i pregovore o izmjeni Izbornog zakona. Otvoren poziv uputila je članovima probosanskih stranaka, koji tokom pregovaračkog procesa u javnost plasiraju neistinite izjave:

“Uvjerena sam da će SDA na sljedećim izborima biti pobjednik, iako mi neki prigovaraju da pričam viceve kada to kažem. Nakon ovih obilazaka i posjeta brojnim općinama ja sam u to s razlogom uvjerena. Želimo da razgovaramo, čujemo vaša pitanja i sugestije i da sve ono što nemate priliku reći nigdje drugo, kažete nama večeras. Ovo nije borba ni za politiku ni za stranku, već borba za državu”, kazala je ona.

Što je državno, državno je i mi ćemo se za te institucije boriti, jer su svrha našeg postojanja, izjavila je.

“Želimo mir, a naše opredjeljenje je odbrana tih institucija, politički i pravno. U toj borbi predsjednik Izetbegović nije sam. Nakon svake runde pregovora mnogi odmah potrče u Beograd ili Zagreb na dodatne konsultacije. On ne ide nigdje. On ostaje u svom Sarajevu i svojoj državi. Mi smo njegova snaga i stojimo iza njegovih poteza”, kazala je Mahmutbegović, prenosi Klix.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.