SDS neće dati podršku Dodiku: RS vratiti nadležnosti, ali u Parlamentu BiH

by nedim
| 19:10
Glavni odbor SDS-a danas je podržao vraćanja nadležnosti s države na entitet RS, ali su poručili da se to može uraditi samo u Parlamentu BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego će o svakom od pitanja osnovati svoj poseban stav.

On je govorio i o najavama Dodika da će RS ukinuti Oružane snage BiH, UIO, VSTV i da će na teritoriji RS zabraniti rad SIPA-i i OSA-i.

Šarović je rekao da se SDS zalaže za izvorni Dejton i da će se zalagati da sve nadležnosti koje su prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje RS.

– To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a, rekao je Šarović i dodao da Dodik sve mora dogovoriti sa SDA i HDZ.

– Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga doći. On mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome… Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos – rekao je Šarović.

Naglasio je i da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način bez pokušaja destabilizacije države, te dodao da je Dodikova politika najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH te da je ovo najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

– Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni – zaključio je Šarović.