Po “Inzkovom zakonu”: Cvitanović očekuje da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv Džaferovića

by nedim
| 9:19

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako očekuje da Tužilaštvo BiH pokrene postupak i protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića po osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

– Očekujem da Tužiteljstvo formira predmet protiv Džaferovića zbog negiranja ratnih zločina Armije Republike BiH. Nisam političar kojem se sviđa nametanje, posebno ne od strane Valentina Inzka, ali treba znati da je BiH nedovršena država i kada već imamo situaciju da neki visoki predstavnik nameće neke zakone, onda se ti zakoni trebaju jasno i nedvosmisleno poštivati i od strane SDA kojoj su gotovo bezrezervno naklonjeni, izjavio je Cvitanović za Bild.ba.

Prema njegovim riječima, nije tačno da pripadnici Armije BiH nisu činili ratne zločine.

– Po čemu je točno Džaferović ili bilo tko od SDA prvaka povlašten za razliku od drugih bh. građana? A Hrvati BiH posebno središnje Bosne i sjeverne Hercegovine najzornije svjedoče o zločinačkom karakteru Armije RBiH, dodao je Cvitanović.

Povod za njegovu reakciju je izjava Šefika Džaferovića za TV Hayat u kojoj je kazao kako pripadnici Armije BiH nisu činili ratne zločine.