Lideri stranaka iz RS o sastanku sa partrijarhom: Spreman je pomoći u prevazilaženju krize u BiH

by Tuzla Info
| 7:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednici opozicionih PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić komentarisali su današnji susret sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Doboju. Sastanku su prisustvovali i čelnici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je ocijenio da je razgovor bio koristan te da ih je patrijarh sve saslušao. Kao njegovu najznačajniju poruku naveo je očuvanje dostojanstva, poštovanje i traganje za rješenjima.

Poručio je da je bivši visoki predstavnika Valentin Inzko nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, kako je izjavio, “Bosnu i Hercegovinu uveo u haos i krizu, možda jednu od najvećih od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

 

Naveo je da je patrijarh pokazao “da je spreman pomoći u prevazilaženju ove krize”.

 

“On je čovjek širokih shvatanja i izuzetno je posvećen. Ima poštovanje prema drugim narodima (…) Samo unutrašnji politički dogovor može prevazići stanje koje je ostavio Inzko”, kazao je Borenović.

 

Uvjerava da su stranke sa sjedištem u Republike Srpske jedinstvene u reakciji na Inzkovu odluku, a to je bojkot rada institucija državne vlasti Bosne i Hercegovine.

 

Upitan da li je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i predsjednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik ipak trebao dati saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) za gašenje požara, Borenović je odgovorio da to ne bi trebalo biti upitno.

“To prevazilazi političke tenzije i besmisleno je razmišljati o tim stvarima. To je nametnuto kao tema i nije bilo potrebe za tim”, zaključio je.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić smatra da je ovim sastankom “potvrđeno jedinstvo u očuvanju Republike Srpske”. Naglasio je da su danas poručili da se opozicija ne slaže s tim kako se upravlja Republikom Srpskom, ali da su sa vlašću saglasni po pitanju Inzkove odluke.

I Nešić smatra da je Dodik trebao dati saglasnost za angažovanje helikoptera za gašenje požara.

Podsjećamo, patrijarha je ispred Hrama, gdje je održana doksologija, dočekao veliki broj građana.

“Radostan sam što sam u krajevima odakle potiču moji korijeni. Siguran sam da je trećina moje mladosti bila na ovim prostorima. To nije vrijeme koje sam proveo s rođacima i djecom već je to vrijeme u kojem se utkao ovaj kraj u njegovo biće i dušu”, kazao je Porfirije prilikom dolaska.

Sastanak sa stranačkim predsjednicima je bio u Vladičanskom domu u dobojskom naselju Bare.

 

Tuzlainfo/Klix.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.