HNS osudio zaključke SDA: “Duboka država” vrši udare na rad glavne tužiteljice

by Tuzla Info
| 11:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski narodni sabor u BiH reagovao je na jučerašnje zaključke Predsjedništva SDA poručivši da se radi o “18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminiranja nebošnjaka iz svih elemenata društva u BiH”.

“U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja o reformama izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet ‘spašavaju’ Bosnu i Hercegovinu”, saopćili su.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u junu prošle godine.

“Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali”, dodali su.

Dalje navode da Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA je prijedlog koji ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

“Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u žurnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici”, ističu.

Iz HNS-a pozdravljaju pozive na jačanje predstavničke demokratije.

“Na što predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju – temelj predstavničke demokracije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje – Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim razinama vlasti”, dodali su.

Na kraju u HNS-u smatraju da je jednako važno i da žele jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sistem kojeg “duboka država nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice”.

“Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost”, poruka je.

OVDJE pročitajte zaključke SDA sa jučerašnje sjednice.

Tuzlainfo/Klix.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.