BOSS podnio krivičnu prijavu protiv Bisere Turković zbog Pelješkog mosta

by Tuzla Info
| 10:30
2912boss
  •  
  •  
  •  
  •  

Bosanska stranka je podnijela krivičnu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi, a u vezi s nedjelovanjem zbog gradnje Pelješkog mosta.

Gradnja Pelješkog mosta je sporna zvaničnicima i političarima u Bosni i Hercegovini zbog toga što ne postoji obostrana saglasnost za gradnju, a Ministarstvo vanjskih poslova je trebalo poslati protestnu notu Hrvatskoj, što nije uradilo. Upravo to je razlog što je BOSS podnio krivičnu prijavu protiv ministrice Turković.

Ministrica Ministarstva vanjskih poslova BiH Bisera Turković propustila je da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama zaštite državnih interesa, uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj radi obustave nezakonite gradnje Pelješkog mosta čime je nanesena nesaglediva šteta Bosni i Hercegovini u pogledu izlaska na otvoreno more.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, u svom odgovoru na poslaničko pitanje dokazuje izdaju BiH od strane ministrice Bisere Turković, jer je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije uputilo notu Hrvatskoj iz razloga što bi se o tome, kako se navodi, trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija i njegova zamjenica Turković „zaboravljaju“ da je slanje note Hrvatskoj, ali i tužba protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, zasnovano na zvaničnim stavovima BiH kojim se ne dozvoljava gradnja Pelješkog mosta, a posebno iz razloga što nisu utvrđene pomorske granice BiH sa Hrvatskom.
Odluka Predsjedništva BiH iz 2007. godine i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz 2017. godine, pravno formalno obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH na djelovanje u zaštiti granica i interesa BiH, nezavisno od djelovanja sadašnjeg izdajničkog saziva Predsjedništva BiH.
Zbog takve izdaje državnih interesa Bosanska stranka podnijela je krivičnu prijavu protiv ministrice Turković zbog izvršenja krivičnog djela iz člana 224. Krivičnog zakona BiH – Nesavjestan rad u službi, istakao je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.