Tužilaštvo BiH formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida

by Tuzla Info
| 15:30
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko, u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani, potvrdio je za N1 Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu BiH su također ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnutih odredbi započeli su bojkot rada institucija BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.