Nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim optuženim u predmetu “Respiratori”

by Tuzla Info
| 10:35

Federalni premijer Fadil Novalić i ostali optuženi u predmetu “Respiratori” stigli su na novo ročište na Sudu Bosne i Hercegovine.

Na Sudu su se pojavili i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor kompanije Srebrena malina Fikret Hodžić te ministrica finansija Jelka Milićević, koje optužba zajedno s Novalićem tereti u ovom procesu.

Na posljednjem ročištu održanom 16. jula državni tužilac Džermin Pašić je izveo niz dokaza s ciljem potkrepljivanja tvrdnje da su optuženi sinhronizovano djelovali prilikom sporne nabavke te da su bili podijeljeni po ulogama.

Odbrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević pak naglašava da dokazi koje je predstavio tužilac ne potvrđuju njegove navode o zajedničkim aktivnostima optuženih i podjeli uloga.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Tuzlainfo/Klix.ba