Izetbegović: Dodika ima ko zaustaviti ako sa kočijaških riječi pređe na djela

by nedim
| 22:00
1602 izetbegović

Dodik obećava da će srušiti BiH, a sruši crkvu u Konjević Polju. Jedno priča, drugo radi. Mogu ga zaustaviti međunarodna zajednica, bh. tužilaštvo, organi gonjenja, i na kraju krajeva to će se tako i desiti ako sa teških kočijaških riječi pređe na djela.

Poručio je ovo večeras lider SDA Bakir Izetbegović, gostujući u emisiji Vijesti u 7 Hayat televizije.

Na početku gostovanja, Izetbegović je prokomentarisao sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS, sazvan zbog odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, na kojem je, između ostalog, zaključeno i da od sutra neće učestvovati u radu državnih institucija.

Izetbegović je podsjetio da su parlamentarci i članovi Vijeća ministara faktički trebali startati s kolektivnim godišnjim odmorima od 1. avgusta, tako da je avgust svakako bio jedan mjesec vakuuma.

– Pomjerili su to za sedam dana, vjerovatno će taktizirati da vide mogu li nešto dobiti u tih sljedećih 40 dana, a onda će se u septembru vjerovatno sve nastaviti ponovo. Jer, koje je to ustvari pravo srpskih predstavnika ugroženo? Pravo da negiraju genocid? Pravo da slave ratne zločince? Pravo na jedan apartheid koji živimo u RS-u – rekao je Izetbegović.

Ističe da u manjem bh. entitetu ima 20 posto nesrba, a samo ih je 3 posto na rukovodećim pozicijama.

– U RS-u je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, osveštavaju i imaju pravoslavne slave državnih institucija, škola… Ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti ratne zločince, nego će od svega ovoga što sam pobrojao polako odustati – rekao je Izetbegović.

Jedno vrijeme će da prave krizu, smatra lider SDA, a onda će da odustanu.

– Nisu u pravu. Ne možete vi na pitanjima genocida, slavljenja Radovana Karadžića, suprotstaviti se međunarodnoj zajednici i pobijediti u tome. O tome nema govora. Samo je pitanje koliko će to trajati, koliko će ih ta tvrdoglavost i taj inat ovaj put koštati. Oni se, naravno, takmiče među sobom ko će tu sad biti veći Srbin pred narodom, ali odustat će. To je klizav teren, kao živo blato – jasan je Izetbegović.

Voditeljica emisije pitala je Izetbegovića ko može zaustaviti člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika u njegovim prijetnjama.

– Dodik obećava da će srušiti BiH, a onda sruši crkvu u Konjević Polju. Jedno je šta on priča, a drugo šta radi. Može ga zaustaviti međunarodna zajednica, bh. tužilaštvo, organi gonjenja, i na kraju krajeva to će se tako i desiti ako on sa ovih teških kočijaških riječi pređe na djela. Ako se zaista upusti u to da destabilizira prilike na Balkanu.

Neće imati iza sebe ni Vučića, ni Srbiju, ako se zaista upusti u to da uđe u neke rizične stvari koje mogu dovesti do konflikata u ovom dijelu Evrope. Ja to znam pouzdano. Siti su više te politike koja izaziva konflikte i vodi u destabilizaciju. Mislim da od te priče, busanja u prsa, neće biti puno – uvjeren je Izetbegović.

Na pitanje može li međunarodna zajednica smijeniti Dodika, s obzirom da je on na čelu države koju negira, Izetbegović je kazao kako smatra da će se to tako i završiti.

– Milorad Dodik je jako bogat čovjek u jednom jako siromašnom narodu. I na ove nacionalističke teme još uvijek uspijeva da se održi, i da u stvari tjera i opoziciju i narod da staju uz njega. Ali ima momenat kada je tome kraj. I upravo na ovoj temi tome mora doći kraj – na genocidu, na odlikovanjima ratnih zločinaca. Apsolutno su time prešli crvenu liniju i neće to moći ostati u civiliziranom svijetu. To je jedna retrogradna, anticivilizacijska politika kojoj je trebao davno biti kraj – dodaje Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Dodik ide u sudar s međunarodnom zajednicom i zapadnim silama i iz toga sasvim sigurno neće izaći kao pobjednik.

Upitan šta možemo očekivati od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji u našu zemlju dolazi za nekoliko dana, Izetbegović je kazao kako od njega ne očekuje posezanje za bonskim ovlastima.

– Bonske ovlasti će naravno ostati, visoki predstavnik će naravno ostati. Nikakva galama iz Banjaluke ih otjerati neće. Ali mislim da će on polako ići na jedno iscrpljivanje i umaranje retrogradnih sila, sankcije – ako budu potrebne. Ne bih rekao da će se gospodin Schmidt, onakav kakav je i sa podrškom kakvu ima – povući.

Međunarodna zajednica, zapadne sile koje su pravile Dejtonski sporazum ne mogu dopustiti da njihov projekat ovdje propadne, da se dovede u pitanje, da dođe do destabilizacije, do konflikata, do najgorih scenarija – smatra Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše Dodikove najave o upotrebi sile ukoliko SIPA krene da ga hapsi, Izetbegović kaže da lider SNSD-a može svašta uraditi privremeno.

– Može upotrijebiti policiju da zaustavi SIPA-u, dakle krenuti u sudar sa državnim institucijama BiH i sa međunarodnom zajednicom prisutnom u BiH. Neće se dobro provesti ako to uradi. Ne može on braniti pravo Srba da maltretiraju druge, da dominiraju nad drugima, da tjeraju Bošnjake i Hrvate da slave 9. januar kad su Srbi odlučili da se s njima raziđu – poručio je Izetbegović.

Na pitanje može li to dovesti do određenih posljedica, odgovorio je potvrdno, ali i istakao kako misli da Dodik neće ići tako daleko.

– Nije njemu cilj konflikt, već vlast. Da sačuva vlast, da ga niko ne dira, da radi štagod hoće. Mislim da neće izdržati igru živaca koja mu sad slijedi sa međunarodnom zajednicom – potcrtava predsjednik SDA.

Crvenu liniju i za međunarodnu zajednicu ali i probosanske snage, napominje, predstavljaju stvari koje vode u konflikte u BiH.

– Sve dok se nešto priča, bojkotuje, sve dok imamo neke blage forme blokada – da se tolerisati. Jer, unatoč svoj toj Dodikovoj priči u zadnjih par godina, ipak stvari idu naprijed u BiH. Ali ako krene da to zaista vuče unazad u smjeru nekih konflikata, sukoba, doživjet će ono što je neophodno – sigurno će biti uklonjen na ovaj ili onaj način – smatra Izetbegović.

Naglašava kako Beograd namjerno šalje kontroverzne poruke – jedno govori Vučić, koji je pomiritelj, koji je iznad svega toga, a drugo govore oni kojima to Vučić dopusti.

– A onda se kaže da je „srpski svet“ samo jedna kulturna zajednica. A onda Vulin kaže kako će oni vojno štititi Srbe bez obzira gdje oni žive. Šta to znači? Preći granicu ponovo tenkovima? – upitao je Izetbegović.

Posebno važnim je ocijenio ono što izgovara predsjednik Srbije, s obzirom da u njega gleda srpski korpus u Srbiji.

– Ako je on kazao da se s Bošnjacima treba praviti pomirenje i da je nama zajedno živjeti, onda to daleko nadjačava ova iskakanja koja radi Vulin ili ko već dobije zadatak. Vučić će se kretati između sila iz Azije i SAD-a i Evrope. Mislim da će tu prevaga biti jasna, da i Vučić zna da svi mi pripadamo Evropi i Zapadu – konstatuje Izetbegović.

Na pitanje da li se Vučićeva retorika i djelovanje poklapaju, Izetbegović kaže kako on ostavlja stvari otvorenima – odnosno da će se postavljati u zavisnosti od toga ko bude jačao u svijetu, odnosno od globalnih kretanja.

– Mislim da se već sad iz njegovih poruka vidi prevaga. Mislim da i on na kraju krajeva, nakon svega šta je pričao i radio kad je bio mlad, osjeća obavezu da smiri stvari i da uradi dobre stvari za Srbiju. A nije dobra stvar za Srbiju novi konflikt i sudar sa međunarodnom zajednicom, pa i sa Bošnjacima. Jer svi dosadašnji sudari Srbije koje je izazvala sa Slovenijom, Hrvatskom, Kosovom itd. su loše završili za Srbiju. I mislim da će na kraju krajeva u njemu prevagnuti  to da pravi mir i red, i da se ostavi nekakvih velikosrpskih projekata – poručio je Izetbegović.

Upozorava da je „srpski svet“ latentna prijetnja sigurnosti i mira na Balkanu, jer stvara dojam i obavezu kod srpskog korpusa da ide u tom smjeru.

– To su priče od prije 30 godina. Ponovo se probudio taj duh, što može da bude opasno. Ako Srbi krenu u tome smjeru, mogu da izazovu nove sukobe. Ali ja mislim da bi trebali da se presaberu, da premotaju taj film pa da vide kako se to završilo u Sloveniji, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, u BiH. Da ne idu u tom smjeru. Neka puste druge da žive s mirom. Dovoljno prostora ima za sve nas na Balkanu. Na kraju krajeva i Srbi i Hrvati i Bošnjaci su jedne te iste genetske osnove i možemo da živimo zajedno – istakao je Izetbegović za Hayat, a prenose Vijesti.ba.