Šarović: Nepotrebna odluka Inzka, ali Dodik mu je dao opravdanje

by Tuzla Info
| 12:27
1507 mirko sarovic

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka odlazaćeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo zakon o negiranju genocida nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje “bonskih ovlaštenja” javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopćeno je iz SDS-a.

“Smatram da je šteta što u Vijeće sigurnosti UN nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a posebno za ukidanje ‘bonskih ovlaštenja’, što vidim kao jedini ispravan put za BiH u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana”, istakao je Šarović.

On je za oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika optužio aktuelnu vlast, za koju je naveo “da je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH”, prenosi Klix.

“Ako su bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona, to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim BiH da ide”, dodao je Šarović.