Izetbegović poručio iz Kozarca: Šehidska krv i istina sačuvat će BiH od stvaranja “srpskih svjetova”

by nedim
| 17:53
0203 izetbegovic

Bakir Izetbegović, lider SDA, iz Kozarca kod Prijedora poručio je da će šehidska krv i istina očuvati BiH od stvaranja “srpskih svjetova” i podjela zemlje.

Izetbegović, koji je prisustvovao kolektivnoj dženazi 12 žrtava u Memorijalnom centru Kamičani, rekao je da Bošnjaci ne smiju biti slabi – “jer slabost će ohrabriti agresiju.”

– Dobro je govoriti o procesu pomirenja, praštanju, ali prije treba govoriti o svijesti šta se desilo i snazi koju Bošnjaci moraju imati da im se te stvari ne bi ponovile. Ako bi bili slabi, podijeljeni, ako bude puno onih koji imaju podanički refleks, mogu nam se ponoviti istve stvari koje smo preživjeli prije nekoliko decenija – izjavio je Izetbegović u Kozarcu kraj Prijedora.

Snaga i sloga među Bošnjacima, neka praštaju oni koji to žele. Nikada ne smijemo dopustiti da se relativizira istina o onome što se dogodilo. Šehidska krv i istina će očuvati BiH od pokušaja stvaranja nekakvih srpskih svjetova, podjela zemlje – dodao je on.

Izetbegović je poručio da se nipošto ne smije dozvoliti relativiziranje zločoina i istine o genocidu.

– Da se ne izjednačavaju strane i priča o nekakvom nesretnom sukobu. To nije bio sukob, to je bila agresija na BiH”, rekao je Izetbegović, dodavši da je “srpski svijet drugo ime za veliku Srbiju.

– Očekujemo od predsjednika Vučića da ne dopušta takve stvari i da ne šuti dok se izgovaraju. Koga su zmije ujedale, on se i guštera boji. Nas to treba da osvijesti da radimo na tome da budemo snažni i oprezni, da ne dopustimo slabost koja će ohrabriti agresiju – zaključio je Izetbegović.

Podsjetimo, u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora klanjana je 25. kolektivna dženaza i ukopano 12 žrtava, javlja N1.

Programu u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane je prisustvovalo veliki broj građana, kao i najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice (IZ) u BiH, a kolektivnu dženazu predvodio je reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović.