Akcije SIPA-e širom BiH: Oduzete duple kase i velika suma novca

by nedim
| 15:25
0503 sipa

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, su u operativnoj akciji kodnog naziva „Kruna“, dana 15.07.2021. godine u 08:00 časova, započeli pretrese na 18 lokacija, na širem području Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo „Poreska utaja ili prevara“ iz člana 210. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti se realizuju u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima mjesno nadležnih MUP-ova a pod nadzorom i uz koordinaciju postupajućeg tužioca, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopšteno je.

Akcija se provodi u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru, Kozarcu, Tuzli, Sanskom Mostu, Trebinju i Bihaću, a u ovim gradovima se nalaze sjedište i poslovne jedinice dva poslovna lica – Sector Security i Bodyguard Fileković, piše Klix.ba.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare, odnosno vjeruje se da su vođene duple knjige i da promet firme u velikoj mjeri nije prikazan.

Prilikom pretresa su oduzeti računari, poslovna dokumentacija, duple kase koje su korištene za vođenje duple evidencije te veća količina novca za koju se vjeruje da nije bila oporezovana.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.