Zvanično: Košarkašice Bosne i Hercegovine su 5. u Evropi!

by nedim
| 18:29
  •  
  •  
  •  
  •  

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zvanično je zauzela peto mjesto na Eurobasketu. Ovim historijskim plasmanom naša selekcija je ujedno izborila i plasman na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine.

Iza Bosne i Hercegovine na šestom mjestu završila selekcija Rusije i ove dvije reprezentacije će u kvalifikacije za SP 2022. godine zajedno sa polufinalistima Eurobasketa, a to su selekcije Bjelorusije, Francuske, Belgije i Srbije. Na sedmom mjestu završila je Španija, osmoplasirana je selekcija Švedske.

Naša selekcija je osigurala i plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se od 22. septembra do 1. oktobra 2022. godine održati u Australiji.

U kvalifikacijama koje će biti odigrane u februaru 2022. godine učestvovat će 16 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima. Igrat će šest najboljih iz Evrope, četiri najbolje iz Amerike, četiri najbolje iz Azije te dvije najbolje iz Afrike.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.