Postavila nevjerovatan rekord: Zmajica Jonquel Jones ušla u historiju Europskih prvenstava

by nedim
| 21:33

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Jonquel Jones, ušla je u historiju Eurobasketa i postavila nevjerovatan rekord u susretu protiv Francuske.

Evropsko prvenstvo za žene je takmičenje staro 83 godine, a u njegovom 38. izdanju Jones je postavila rekord po broju skokova na jednoj utakmici.

U porazu protiv Francuske 80:67 djevojka rođena na Bahamima koja briljira u dresu sa državnim grbom Bosne i Hercegovine je uhvatila čak 24 skoka i na taj način postavila rekord.

Dosadašnji rekord su držale tri košarkašice – Marija Vadejeva, Quanitra Hollingsworth i Malgorzata Dydek. One su na prvenstvima 2017. (Vadejeva protiv Grčke i Hollingsworth protiv Italije) i daleke 2003. (Dydek protiv Španije) uhvatile po 21 skok na jednom meču.

Podsjećamo, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas ispala u četvrtfinalu Eurobasketa, ali će u subotu imati još jednu veoma važnu utakmicu.

Naše košarkašice će u subotu igrati protiv selekcije Švedske u meču čiji nam pozitivni ishod omogućava nastup u dodatnim kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine.