Penzioneri traže vanredno usklađivanje penzija, najavljuju i proteste

by nedim
| 21:57
01012017 penzije
  •  
  •  
  •  
  •  

Penzionerma možda jesu uvršteni na listu prioriteta za imunizaciju u svim kantonima, ali čini se nisu prioritet nadležnima. Za pomoć, onu finansijsku, Vlada Federacije, kojoj se već duži period obraćaju, nema sluha. Ukoliko ostane tako, najavljuju i radikalne mjere – proteste.

Ništa novo nećemo reći, ali treba podsjetiti: penzioneri u Federaciji su među najugroženijim skupinama. Mato Harambašić iz zeničkog naselja Podbrežje, koji vodi tamošnje penzionersko udruženje priča:

“Imam jednog penzionera 210 maraka mu penzija. To je da Bog sačuva. Bilo nas je 145, a sada je negdje palo, kako je ova korona, 124.”

A penzionerska udruženja, koja godinama nadomještaju manjak socijalne brige za ovu skupinu, bez podrške su za svoje aktivnosti.

“Nama u ovom momentu ne mogu  članarine biti samo za pogrebne troškove naših članova, a da ne govorimo o drugim sadržajima koje bi trebali tretirati”, ističe Vlado Marković, predsjednik Udruženja penzionera općine Žepče.

Nije samo panedmija razlog za povećanu smrtnost penzionera, i bez te krize, kažu, zdravstvena zaštita im je teško dostupna, a lijekovi preskupi  jer oni koji su im potrebni nisu na esencijalnim listama. Kako ih kupiti  kada 80 posto od ukupnog broja penzionera u ZDK-u ima penzije do 406 KM.

“Platio sam struju, TV i dadžbine. Imam nešto malo lijekova da kupim, tako da od te penzije skoro ništa ne ostane. Za ishranu, da nemam te djece vani, možda bih ovdje već izdahnuo”, kaže Husejin Aldobašić, penzioner iz Zenice.

Iz krovnog Saveza zato zahtjev Vladi Federacije za vanredno usklađivanje penzija izuzev najviših, retroaktivno od januara ove godine. Za redovno usklađivanje koje predviđa važeći Zakon o PIO-u, s obzirom na ekonomska kretanja u Federaciji, nema uvjeta, uvjeravaju ih iz Vlade.

“Nas posebno iritira činjenica da se i dalje vrši penzionisanje svih kategorija zaposlenih koji nemaju ni jedan uslov za penzionisanje. Vlada umjesto da ispuni obavezu, da plati doprinose za te, ne uplaćuje, nego sada pošto je to iz budžeta oni njih jednostavno penzionišu bez ijednog uslova, jer sve probleme država, Vlada rješava preko penzijskog Fonda i preko penzionera”, navodi Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Grada Zenica.

Rukovodstva penzionerskih udruženja traže, također, i jednokratnu pomoć svim penzionerima, izuzev onih sa najvećom penzijom, ali i uspostavu ujednačenih esencijalnih listi u svim kantonima. Očekuju razgovor sa federalnim premijerom u vezi s ovim zahtjevima od čijeg ishoda će ovisiti hoće li penzionere u Federaciji pozvati na proteste, piše Federalna.ba.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.