Izetbegović za Euronews Srbija: Ne smatram Srbe lošim narodom, Dodik RS vodi u bijedu

by nedim
| 15:45
0203 izetbegovic
  •  
  •  
  •  
  •  

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je za Euronews Srbija da ne smatra da su Srbi loš narod, već da je rekao da su odgovorni oni koji glasaju za Milorada Dodika, jer time podupiru destruktivne, secionističke, nazadne, šovinističke politike. Izetbegović je naveo da ne želi konflikt sa modernom Srbijom i da želi bolje odnose i sa Beogradom i sa Banjalukom, ali da “ima nekih stvari preko kojih se ne prelazi”.

Upitan da li se odriče izjave da su Srbi loš narod zbog izbora Milorada Dodika, Izetbegović je odgovorio da ne smatra srpski narod lošim.

“Nikada ja to nisam rekao, ne mogu se odricati izjave koju nisam dao. Dakle, ja ne smatram srpski narod lošim narodom”, rekao je te dodao:

“Kazao sam da su odgovorni oni koji glasaju za Dodika, jer podupiru takve politike, dakle, destruktivne, secesionističke, nazadne, šovinističke i tako dalje. Da oni koji glasaju za njega i u tome ga podupiru, nose suodgovornost, za sve što se dešava, reći da su krivi samo političari da nisu krivi narodi, odnosno birači u ovom slučaju, naprosto ne stoji, sukrivci su… Snose odgovornost, podržavaju loše, destruktivne politike. Politike koje ni njima ne donose dobro.

Govoreći o novom Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, Izetbegović je rekao da od njega nema “velika očekivanja”, ali da smatra da će biti nešto efikasniji od Incka.


“Mislim da će biti nešto efikasniji od gospodina Incka, zato što ima jača, da tako kažem, leđa. Jer dolazi čovek iz Njemačke, pa će Njemačka biti uvučena na jedan pozitivan način u to, da mu pomogne, da se nešto više uradi, u odnosu na ovih desetak dvanaest godina kada je bio Incko, kad se malo uradilo”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o Visokom predstavniku i njegovoj dosadašnjoj ulozi u BiH, Izetbegović se osvrnuo i na to što su presuđeni ratni zločinci odlikovani i ocjenio da je “Incko to morao da ukine”.

“Kada vam u BiH odlikuju Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić, dakle, ratne zločince presuđene u Hagu, koji su odgovorni za genocid u BiH, onda je trebao da Visoki predstavnik, odnosno gospodin Incko to ukine. Da ne dopusti čak ni srpskoj strani da takav jedan autogol sebi napravi, jer to je jedna strašna poruka, to je jedna užasna poruka i onima koji su donijeli odluku, a to je ovaj dti režima koji predvodi u ovom času Dodik”, rekao je Izetbegović.

Upitan kako misli da novi Visoki predstavnik bilo šta “nametne”, kad Dodik kaže “mi njega ne priznajemo”, Izetbegović odgovara da ima načina.

“Ima raznih načina da se vrše pozitivni pritisci na političare. Dodik je završio na crnoj listi Stejt departmenta i to se nekome može činiti da nije neka ozbiljna i osobito važna stvar, ali ako takvu stvar urade u EU ili u nizu zemalja, ako će se taj pritisak i ekonomski prenositi na narod u RS, zato što ga te politike uvlače u problem, e tada može doći do promjene režima u RS. Mislim, da je narod već sit. Najsiromašniji penzioner u Evropi je onaj u RS. Ona je “per capita” duplo zaduženija od FBIH. Dvadeset odsto su niža primanja u RS, mislim da ta politika zamara”, rekao je sagovornik Euronews Srbija.

Prije nekoliko nedjelja, u BiH se pominjala Izetbegovićeva izjava u kojoj navodi da će stati pred ljude ako dođe do rata. Upitan zašto pominje rat, Izetbegović odgovara:

“Pa ne pominjem ga ja. Pominjete ga Vi, upravo. Isto tako su me prije par sedmica šta ako bude ponovo napadnuta BiH, njen teritorijalni integritet, jesam li ja spreman, pa jesam, spreman sam. Ja bih radije, tako sam i tada kazao i sad ću ponoviti – radije bih umro, nego dopustio da oni koji su napravili genocid u BiH definitivno podijele ovu zemlju. Da naši grobovi ostanu tamo negjde na “tomašicama”, u “srebrenicama”, u dijelovima BiH u kojima su bili istjerani svi Bošnjaci i Hrvati, sve katoličke crkve i sve džamije bile porušene, je li. Da se desi da to jednog dana, tiho ovako kroz neke referendume kroz nekakva priznanja, da se odvoji od BiH, dakle do toga ne može doći. Možemo samo ući u politički, vojni limb, zamrznuti konflikt, u jednu neizvjesnost. U kojoj će oni koji su to počeli, neće znati kako će završiti. Ja sam htio da upozorim i to će biti tako, nema govora o tome”, rekao je on.

Upitan da li je spreman da žrtvuje mir zarad cjelovitosti BiH, odgovara:

“Pa, kakvo Vam je to pitanje? Jel Vučić spreman da žrtvuje mir ako mu neko napadne Srbiju. Zašto nabavlja avione, da bi žrtvovao mir? Dakle, svaki državnik i svaki lider i svaki građanin u svakoj od tih zemalja ima pravo da brani teritorijalni integritet Hrvatske, Srbije, BiH, CG i tako dalje. Naravno da oni ne žrtvuju mir, nego mir dovode u pitanje oni koji napadnu teritorijalni integritet, naročito u zemlji bolne historije kakva je bosansko-hercegovačka”.

Na konstataciju da Milorad Dodik stalno priča o mirnom razlazu, Izetbegović odgovara:

“Istjerate Vi te ljude i onda odlučujete u njihovo ime, pobijete istjerate i onda kažete, evo sad smo mi ostali sami i mi ne želimo da ostanemo tu više… Neka odustanu od takvih stvari, jer polako vode i sebe i nas u bijedu. Taj dio BiH je duplo “per capita” zaduženiji od FBIH. Idu polako u dužničko ropstvo, stare, mladi ljudi odlaze, neka ne idu u tom smjeru, to je pogrešan smjer”.

Kompletan intervju pročitajte i pogledajte OVDJE.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.