Pozvan i Milorad Dodik: OS BiH i OS SAD spremne za visoke zvanice na Manjači

by nedim
| 15:58

Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, petog dana vježbe „Brzi odgovor 21“, u petak 21. maja 2021. godine, izvršili su sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe, a koja će kulminirati organizacijom Dana visokih zvanica u subotu 22. maja 2021. godine.

Pripremne radnje za realizaciju Dana visokih zvanica u petak su relizovane u uslovima koji omogućuju lakši pokret snaga, u odnosu na složenije vremenske uslove koji su vladali u proteklih nekoliko dana. Međutim, tempo izvršenja zajedničkog uvježbavanja nije narušavan ni jednog dana vježbe.

Direktor vježbe „Brzi odgovor 21“ u BiH je istakao da je motivisanost pripadnika OS BiH i američkih vojnika na izuzetno visokom nivou.

„Vježbu smo maksimalno iskoristili da provjerimo procedure, razmjenimo iskustva i da testiramo nivo  interoperabilnosti naših snaga sa snagama SAD“, naglasio je brigadir Blavicki.

Dan visokih zvanica će biti upriličen na prostorima poligona OS BiH Manjača, uz prikaz zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu, uz angažovanje podrške iz zraka, kako helikopterima OS BiH tako i helikopterskim snagama OS SAD.

Na događaj su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) te drugi visoki zvaničnici.