Komšić i Džaferović: Odluka o odgađanju vojne vježbe je opravdana

by Tuzla Info
| 16:30

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana.

“Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je potcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebni uvjeti”, naveli su.Komšić i Džaferović su saopćili i kako su zahtjevi za smjenu ministra odbrane neutemeljeni i neopravdani te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je jučer donio odluku kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine. Kao razlog je navedena epidemiološka situacija i mali broj imuniziranih pripadnika OS BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe “Manjača 21”, odnosno odgađanju vježbe, a protiv Podžićeve odluke glas je digao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.