SIPA privela Zorana Mamića

by nedim
| 10:12
1112 sipa

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su priveli Zorana Mamića za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu potjernicu.

Iako iz SIPA nisu mogli komentarisati ovaj slučaj, portal “Klix.ba” piše da je Mamić priveden jutros u Međugorju i da je već na putu za Sud BiH gdje će mu biti održano ročište.

Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebalo da utvrdi koje dokumente posjeduje.

Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bh. državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Identičnu proceduru prošao je njegov brat Zdravko koji je takođe proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravosnažno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz fudbalskog kluba Dinamo.