Novi “non paper” povod za hitan sastanak u Briselu o Zapadnom Balkanu

by nedim
| 7:49
2201 eu

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije održat će danas hitan sastanak u Briselu na kojem će biti raspravljano o Zapadnom Balkanu. Jedna od tema biće proces stabilizacije i pridruživanja Evropskoj Uniji, uz neizbježnu temu non-pejpera.

U moru non-pejpera koji su doživjeli svoju premijeru, stiže jedan i iz Evropske unije pod naslovom “Pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu”. Umjesto podjela, u fokusu je zajednička saradnja. I to članica EU koje trebaju da se zalažu za brže reforme, vladavinu prava, održiv ekonomski oporavak, a sve u cilju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana, samim tim i BiH. U naredna dva dana u EU se očekuju konkretni razgovori o ovoj temi.

Kad se pominju drugi akteri, najčešće se misli na utjecaj Rusije, Kine ili Turske na ovom području. Upravo evropski non-pejper ističe značaj rješenja bilateralnih sporova, uz snažno prisustvo EU. Za BiH je najvažnije, ističu, napredak o pitanju 14 prioriteta iz mišljenja EU Komisije kako bi se zemlja pomjerila od Dejtona do Brisela. Sa tim su složni i predstavnici Rusije, koji zagovaraju ukidanje OHR-a, ali podržavaju evropske integracije BiH.

Šta je bitno za BiH očigledno znaju sve diplomate, osim domaćih vlasti. I evropski non-pejper za neke je stvar rješenja za BiH na EU putu, za druge neprihvatljiva ideja.

Raniji non-pepperi bili su ohrabrenje za radikalnije izjave naših zvaničnika. Iz Njemačke stiže još jedna poruka stranke zelenih, da su protiv mijenjanja granica. Ipak, pitanje je koliko je EU voljna biti posrednik u političkim dogovorima bh. vlasti. Poznavaoci prilika kažu: na Njemačku možemo računati, dok je podrška ostalih zemalja upitna, pa tako i na današnjem sastanku.

Iako je u posljednjem dokumentu naglašeno da BiH mora ostati u centru pažnje EU, da je članstvo u EU prioritet i težnja, čekamo poruke sa današnjeg sastanka. Njihovi jedinstveni stavovi možda su jedini putokaz domaćim političarima, piše BHRT.