SDP BiH planira da oformi treći blok političkih stranaka u RS

by nedim
| 14:50
  •  
  •  
  •  
  •  

SDP BiH planira da oformi treći blok političkih stranaka, koji će biti faktor koji će odlučivati u RS, s obzirom na to da priče o razdruživanju dolaze sve češće iz ovog entiteta.

“U ovaj blok su pozvane sve političke partije koje drže do teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, zasnovan na multietičnosti. Ovo je prilika da svi oni koji se busaju u prsa borbom za građane Bosne i Hercegovine pokažu da im je stalo više do građana nego političkih funkcija”, istakao je Nermin Nikšić.

Danas u toku dana će biti upućen poziv političkim partijama koje su pokazale interes do sada. Sastanak pozvanih i prijavljenih stranaka planiran je za 18. maj. Sve je u formi nacrta, prvo ćemo razgovarati sa partnerima, istakao je Nikšić.

“Uz ostale političke subjekte koji podržavaju Ustav, integritet i suverenitet BiH, te Bosance i Hercegovce iz dijaspore, nadamo se da ćemo imati 6 do 8 poslanika u NSRS, a bar dva u državnom Domu naroda. Neće postojati opcija da nijedan blok u RS formira većinu bez nas”, istakao je Mijatović.

Taj blok mora imati kandidata za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Ukoliko ovo zaživi, vidjećete da ne postoji moć Milorada Dodika i da više nikome neće pasti napamet da priča o razdruživanju, istakao je Mijatović, te dodao da je ideja više od stranačkog interesa, te da je nadpartijska priča, piše Federalna.ba.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.