Nakon pojave “non-papera“: Ministrica Turković uputila instrukciju bh. diplomatama

by nedim
| 19:16

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković je, slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja tzv. „non-paper“ dokumenta pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju.

– Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije – navedeno je između ostalog.

Neophodno je da, kako je navedeno, u svim kontaktima sa nosiocima vlasti država, kao i sa najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditovani, a u skladu sa vanjskopolitičkim ciljevima BiH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

– Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, tačne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditovani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih naroda, Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu – istaknuto je, između ostalog, u instrukciji.