Sud BiH: Danas nastavak suđenja premijeru Novaliću i drugima

by nedim
| 8:52
0101 2020 sud bih
  •  
  •  
  •  
  •  

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

NJih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.


Na prethodnom ročištu, koje je održano 16. aprila, anesteziolog iz Travnika Aida Čorbeg izjavila je da je Novalićeva sekretarica Bahra DŽako tražila od nje mišljenje o kvalitetu respiratora čije je specifikacije poslala mejlom.

Čorbeg je navela da je sa DŽakom, za koju je rekla da joj je komšinica i prijateljima, komunicirala i putem “Vibera”, te da je u jednoj od poruka navela da se nikako ne smiju nabaviti transportni respiratori.

Ročište je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH, piše BHRT.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.