Dodik i iz Beograda o svojim željama: “Mirni razlaz” će doći u narednom periodu

by nedim
| 16:11
1402 dodik
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas sa Aleksandrom Vučićem združenoj vojnoj vježbi i prikazu na poligonima “Orešac” i “Pasuljanske livade” u Srbiji i tu priliku je iskoristio da iskoristi priliku i ponovo govori o “mirnom razlazu”, novom terminu koji je očigledno plamirano zamijenjen onim neustavnim o “otcjepljenju”.

On je tom prilikom rekao da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu.

– Kao da je neko objavio rat u BiH, tako se polemika vodi, a u suštini razgovaralo se i razgovara o mogućnosti mirnog razlaza u BiH, što je jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da lider SDA Bakir Izetbegović i njegov vokalbular idu za tim da Srbe u Republici Srpskoj i čitavoj BiH naziva agresorom, “a želio bi da opet ostanu u BiH kako bi se `iskijavao` na njima raznim koncepcijama njegovog oca koje su uspostavljene još davno u vezi sa muslimanskom državom”.

Prema njegovim tvrdnjama, muslimani bi u toj državi “dominantno odlučivali o svemu u BiH i vladali, a Srbi vječito bili kažnjeni, a oni koji bi se nekako mogli domoći Srbije, on /Izetbegović/ im preporučuje da to i urade”.

– Naravno da se to neće desiti, u uslovima kada on i njegova partija razgovaraju o tome i donose deklaracije kako treba BiH organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, onda jedina varijanta koja može biti realna jeste da se mirno raziđemo i to je nešto što ja posljednjih godina apsolutno preferiram i mislim da je to jedino i realno – naglasio je Dodik.

On je dodao da mu je drago što je došlo do tog razgovora u samoj BiH.

– Oni žele da mobilišu sve one koji su ih pratili niz godina i u samom ratu i mogli smo da vidimo tu histeriju. Mnogi govore, bar što se tiče BiH, da neće biti i dalje nisu za promjenu granica. Naravno, i ja nisam za promjenu granica. Granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena je međunarodnim sprazumom i ona je definitivna i neće se mijenjati – naveo je Dodik.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.