Za policijske agencije u BiH: Iz Turske stiglo još 10.000 vakcina

by nedim
| 12:17

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo jutros je stiglo 10.000 vakcina protiv Kovida-19 iz Turske, namijenjenih pripadnicima policijskih agencija u BiH, potvrdio je za BHRT ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Vakcine su iz Ankare dopremljene ambulantnim avionom, koji su na sarajevskom Aerodromu dočekali Cikotić i turski ambasador Sadik Babur Girgin.

Cikotić je zahvalio državi Turskoj, turskom narodu, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske na čelu s ministrom Sulejmanom Sojluom, od kojeg je tokom prošlosedmične posjete Turskoj zatražio podršku i pomoć u osiguravanju vakcina za vakcinisanje pripadnika policijskih agencija i agencija za primjenu zakona koje djeluju na nivou države BiH.

Kako je rekao, oni nisu u prioritetima entitetskih lista za vakcinisanje.

“Na taj način činimo višestruku korist. Naše profesionalce policajce činimo efikasnijim u smislu obavljanja složenih poslova kojim se bave, ali i jačamo saradnju između dvije sigurnosne strukture, BiH i Turske”, rekao je Cikotić.

Ambasador Girgin podsjetio je kako je Turska na početku pandemije pomogla BiH kroz slanje medicinske opreme i maski.

“Nakon posjete članova Predsjedništva BiH Ankari, a prema naredbi našeg predsjednika, poslali smo 30.000 doza vakcine. Prošle sedmice smo takođe poslali i određenu količinu lijekova. Ovoga puta obezbijeđene su vakcine za pripadnike sigurnosnih agencija na državnom nivou”, rekao je Girgin te dodao da je ovo pokazatelj da Turska podržava BiH, ne samo riječima, već i kroz konkretne korake.

Podsjetimo, prva donacija Turske sa 30.000 vakcina u BiH je stigla 28. marta, a to je bilo prvi put da Turska nekome donira vakcine.

Vijest o donaciji 30.000 vakcina BiH, ranije je saopštio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Ankari, 16. marta.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.