Sindikat SIPA-e se o pokušaju samoubistva kolege: Zašto nema obaveznih sistematskih pregleda

by nedim
| 11:26
2204 sipa

Nakon jučerašnje drame na Graničnom prelazu Rača gdje je pripadnik Granične policije BiH skočio s mosta u rijeku Savu, nakon što je završio smjenu, u namjeri da se ubije, ali su ga kolege, srećom uspjele spasiti, oglasio se Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu, navodeći da ih takva vijest nije iznenadila.

“Sindikat unazad nekoliko godina ukazuje na problem nepostojanja obaveznih sistematskih pregleda policijskih službenika i potrebu za donošenjem novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine na što nadležni predstavnici vlasti uopće ne reaguju. Jučerašnji događaj, na sreću i zbog brzog i prisebnog djelovanja kolega iz Srbije nije završio tragično poput događaja iz januara 2020. godine kada je službenik SIPA-e izvršio samoubojstvo službenim pištoljem, međutim taj događaj kao i ovaj juče već danas je za mnoge a pogotovo za predstavnike vlasti zaboravljen i nisu mu pridali ni najmanji značaj.

S tim u vezi, apleujemo na ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmu Cikotića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju i sve ostale predstavnike vlasti da zahtjeve Sindikata u pogledu hitnog donošenja novog Zakona o policijskim službenicima kojim bi između ostalog bili definirani i obavezni ljekarski pregledi shvate ozbiljno i pristupe njegovoj izradi i usvajanju kako bi se prevenirali i izbjegli ovakvi i možda čak i tragičniji događaji”, stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata SIPA Edin Kahrimanović.