Da li je moguća vakcinacija jednom, a revakcinacija drugom vakcinom?

by nedim
| 8:25
2503 vakcinacija

Francuska Visoka zdravstvena uprava potvrdila je da će osobe mlađe od 55 godina, koje su u toj zemlji vakcinisane protiv Kovida-19 prvom dozom vakcine Astrazeneka, primiti drugu dozu vakcine Fajzer ili Moderna. Većina građana BiH vakcinisana je upravao Astrazenekinom vakcinom. Naša ekipa provjerila je šta će se desiti ako se vakcinišete jednom, a revakcinišete drugom vakcinom?

Stručnjaci su saglasni, mjesta za paniku nema ako ste vakcinisani vakcinom jednog proizvođača, a revakcinacija će biti drugom. Sigurno je da se sve provjerava. Ako se daje kombinacija različitih vakcina, ta kombinacija mora biti prije toga testirana i potvrđena da nije štetnija nego individualna vakcina, pojašnjava biohemičar Ivan Đikić.

“Ako imamo već potvrđenu kombinaciju između dva AstraZenekina cjepiva, prvog i druge doze, to znaci da tada znamo rizik. Ako sada krenemo kombinirati AstraZeneku sa Modernom, moramo imati prije toga odredjene podatatke, zaključke i savjet, preporuku građanima da je i ta kombinacija dobra,” istakao je Đikić.

Značajan broj građana BiH vakcinisan je upravo Astrazenekinom vakcinom i čeka revakcinaciju u susjednoj Srbiji, ili kroz donacije istom vakcinom. Stručnjaci iz Instituta za primjenu nuklearne energije u Beogradu, koji prate razvoj vakcina, ističu da ukrštanjem vakcina ne bi trebalo biti problema.

“Generalno praksa je da se svaka vakcina primi u dve doze, odnosno bezbednost svake vakcine je ispitana pojedinačno. Vakcine se primaju u dovoljno velikom intervalu tako da ne postoji da vakcine interfiliraju jedna sadrugom, u smislu neželjenih efekata ukoliko postoje neka teža oboljenja,” kazala je iz Institut za primjenu nuklearne energije Danica Ćujić.

Covid-19 je nova bolest, čije su posljedice još uvijek nepoznanica, o čemu se i dalje istražuje. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da ne očekuju probleme od ukrštanja dvije vakcine. Sve vakcine, kažu, imaju isti cilj.

“Sve vakcine koje su dosad rađene su pokazale da su bezazlene, da nisu imale nekih neželjenih djelovanja, da je to bilo minimalno. Ne očekujem da tu u kombinaciji bude većih problema,” kazao je imunolog Jasenko Karamehić.

“Sve je moguće, moguće je da primjena dvije vakcine ili tri vakcine, u zavisnosti od toga koliko se daje su bolje, od toga od primjene samo jedne vakcine. Kakav će biti imuni odgovor to će vrijeme pokazati, istakao je sa Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Siniša Ristić.

Do tada, naši sagovornici naglašavaju da nadležne institucije, prije svega zdravstvene, ali i nadležna ministarstva pa i mediji, moraju odgovorno građanima prezentirati sva dostupna istraživanja o vakcinama. Poručuju – bespotreban je senzacionalizam, širenje lažnih vijesti koje mogu izazvati strah i paniku među građanima, piše BHRT.