Granična policija BiH “razbila” kriminalnu grupu, uhapsili i svoje kolege

by nedim
| 19:50

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Lovac“ policijski službenici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, postupajući u planskim višemjesečnim aktivnostima, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Bileće, slobode su lišili više osumnjičenih osoba, od čega su dva policijska službenika Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 249. KZ BiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 214. KZ BiH „Krijumčarenje“ i iz člana 220. KZ BiH „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“.

U toku navedenih aktivnosti, policijski službenici CIU GPBiH su izvršili pretres osumnjičenih i pokretnih stvari, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, nakon čega su osumnjičeni sprovedeni u službene prostorije Granične policije BiH, radi krim-obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti donesena odluka postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, o daljem postupanju.

Napominjemo da se radi o vrlo dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja već duži vremenski period djeluje na području Bileće, a među kojima se nalaze i višestruki povratnici, koji su osuđivani za veći broj teških krivičnih djela.

Osumnjičeni policijski službenici se sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u BiH. U toku navedenih aktivnosti korištena je, između ostalog, i oprema koja je donirana od strane SR Njemačke i Vlade Velike Britanije.

U povodu realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da oštro osuđuje svaki oblik kriminaliteta naročito ako su uključeni oni koji se trebaju boriti protiv toga.
„Granična policija BiH sve svoje kapacitete ulaže u zaštitu državne granice, a pojedinci svojim neprofesionalnim i nesavjesnim djelovanjem nastoje to narušiti. Jedina smo agencija koja redovito čisti u vlastitim redovima i to ćemo nastaviti činiti te najoštrije sankcionirati one koji na bilo koji način sudjeluju u kriminalnim radnjama“, izjavio je direktor Galić, dodavši da smo i ovom aktivnošću pokazali da je jasno opredjeljenje Granične policije BiH da se suprotstavi svim oblicima kriminalnih i koruptivnih radnji policijskih službenika Granične policije BiH, saopšteno je iz GP BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.