Čović uvjeren u izmjene Izbornog zakona: Bh. Hrvati birat će 2022. svog člana Predsjedništva

by nedim
| 11:10
0506 covic
  •  
  •  
  •  
  •  

Bosanskohercegovački Hrvati će na općim izborima sljedeće godine moći izabrati svog člana Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda bez preglasavanja, rekao je u petak u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je uvjeren da će se ove godine izmijeniti Izborni zakon.

Komentirajući nedavne navode bošnjačkog čelnika Bakira Izetbegovića kako se s Čovićem ne može dogovoriti o izbornoj reformi, čelnik HDZ-a BiH je rekao kako se radi o političkim igrama čiji je cilj pokušati spriječiti dogovor, piše Jutarnjilist.hr.

– Nas posebno zanima i bez toga sigurno nećemo izaći iz ove kalendarske godine, to je izbor članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda. Izabrat ćemo ih sigurno sljedeće godine po zakonu koji ćemo ove godine usvojiti – rekao je Čović u izjavi za medije.

Njemu je najveći razlog za optimizam uključenost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, američke i evropske administracije.

– Najvažnije za mene jest da smo uključili predstavnike međunarodnih institucija koji su ove procese pratili od početka. Svi poticaji iz EU i s američke strane vrlo jasno govore da se ovaj posao mora završiti s našim snagama – rekao je Čović.

Po njegovim riječima, većinske bošnjačke stranke pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona kako bi se nastavilo s praksom preglasavanja Hrvata u BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.