MCP BiH: COVAX mehanizam potvrdio da je vakcina AstraZeneka sigurna

by nedim
| 11:59
0703 astrazeneca

Ministarstvo civilnih poslova BiH sinoć je saopštilo da su im se predstavnici COVAX mehanizma obratili u vezi sa nedavnim naučnim pregledima vakcine “astra zeneka” i da se njihovim dopisom iznova potvrđuje bezbjednost koja je posebno zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolisani i u koje je BiH uključena.

Naime, u vezi s nedavnim naučnim pregledima vakcine AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH su se obratili predstavnici COVAX mehanizma.

Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebno zagarantovcana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena.

Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama SZO.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju da je 7. aprila , 2021. godine, Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) je pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinisanja AZ vakcinama. Ovaj se pregled odvijao zajedno s nalazima Europske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i naučne proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podatak,a te da se daljnja upotreba AZ vakcina pažljivo prati. Na temelju toga, WHO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AZ cjepiva.

Kao što je ponovljeno u izjavama Europske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost vakcina (GVACS) AZ vakcine ostaju važno javnonaučno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasano je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend