Ćosić bi da skida table po Sarajevu, nova gradonačnica mu jasno odgovorila

by nedim
| 19:34

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva uputio je danas gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija.

Također, upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Tim povodom, večeras se na svom Facebook profilu oglasila nova gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, koja je poručila da od promjena ploča u Ferhadiji i na Vijećnici neće biti ništa.

– Za vrijeme gradske administracije na čijem sam čelu neće biti promjene ploča. Srpski narod u Bosni i Hercegovini je konstitutivan narod i narod koji je ugrađen u temelje ZAVNOBIH-ovske Bosne i Hercegovine ali osporavanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica je nedopustivo.

Pozivam Gradonačelnika Istočnog Sarajeva da radimo na razvoju i zajedničkim projektima poput EYOF-a.

Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80% od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni, rekla je gradonačelnica Karić.

Podsjećamo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, smatra da se na spomenutim tablama srpski narod označava kao “agresorski i zločinački”, te da se na taj način podstiče mržnja prema Srbima.