PBG 2016: Komedija „Đe sam ja tu“ otvorila Festival, večeras predstava „Pendrekmen“

by admin
| 10:22

Komedijom  “Đe sam ja tu” tuzlanskog Draft teatra  sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli počeo  16. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana „Pozorište bez granica“. Predstava je rađena po tekstu stare italijanske renesansne komedije “Mušice”,  u režiji Dragana Tešića i Envera Hasića.

– Sve je laž i prevara u ovoj priči. „Đe sam ja tu“ je čuveno pitanje u BiH – ima li nas tu ili gdje sam ja tu. Priča govori o lažnim prijateljima, lažnim junacima, političkim prevarantima i bezobrazluku u kojem svako svakoga želi da iskoriti i prevari, sve to u takozvanom ljubavnom četvorouglu kazao je  Tešić, koji je i jedan od glumaca.  U predstavi igraju i Almedina Salčinović, Jasmin Salkić i Aldin Joldić.

U  izvedbi ove Draftove četvorke  već dva puta je imala priliku uživati crnogorska publika, u Baru i Ulcinju. Pred domaćom, tuzlanskom publikom, ovo sinoć bilo je premijerno izvođenje

-Ovaj tekst napisan prije petsto godina ali smo ga preuredili i prilagodili da se može igrati na području svih država Balkana. Četverougao koji čine žena i tri muškarca doprinosi tome da ova priča ima malo ljubavnog i komičnog karaktera, dodao je Tešić.

Petodnevni  Festival za čiju organizaciju je zadužen tuzlanski Draft Teatar trajat će do subote, 10. septembra, a ljubitelji teatra bit će u prilici pogledati još pet predstava iz Travnika, Šida, Bara, Visa i Tuzle. I ovaj put dominiraju komične predstave.

Večeras će  tuzlanska publika moći pogledati monodramu „Pendrekmen“, u izvedbi Kazališta BESA iz Visa, a riječ je  o autorskom projektu  Ivana Lukića. Domaćin, Draft teatar, će ove godine igrati još jednu predstavu pred domaćom publikom. Riječ je o monodrami  Dragana Tešića  „S kime s čime u EU“ i bit će izvedena u petak, nakon performansa „Vino i književnost“  koji nam pripremaju gosti iz Bara.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a ovogodišnje „Pozorište bez granica“ se realizira u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)