U Sarajevu se ne mire sa prevednijom raspodjelom javnih prihoda, najviše kritika na račun Salke Zildžića

by nedim
| 20:41

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD FBiH) danas usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda koje podrazumijevaju da se smanji ponder na osnovu kojeg Kanton Sarajevo dobija više javnih prihoda od drugih kantona, krenula je salva napada iz nekoliko sarajevskih medija, prije svega prema Salki Zildžiću jednom od predlagača izmjene Zakona.

Podsjećamo, izmjene su predložili zastupnici i vladajućih i opozicionih stranaka. Osim Zildžića to su: Ismet Osmanović (SDA); Samira Begić (SDA); Rahim Gadžić (SDA); Husein Rošić (SDA); Edita Mazić (SDA); Enver Jukanović (SDA); Hamdija Abdić (SDA); Zlatko Ercegović (SD); Meliha Bijedić (SD); Nedžad Šećić (SD); Adin Huremović (SBB); Mujo Hasić (SDP); Mirsad Čamdžić (NS).

Pravedniju raspodjelu prihoda će osjetiti građani Tuzlanskog Unsko-sanskog kantona gdje SDA nije na vlasti, ali bez obzira na to “rafalna paljba” iz medija o pojedinih članova “trojke” je usmjerena promarno na Salku Zildžića, iako su zajedno sa njim inicijaivu podnijeli zastupnici iz pet stranaka, a za nju glasalo njih 62, uz samo osam parlamentaraca koji su protiv, dok ih je pet bilo suzdržano.

Najglasniji u kritikama je NiP-ov Mirsad Pindžo koji je izjavio da se “SDA ovako sveti  građanima kantona koji su ih skinuli s vlasti”.

Za Raport je istakao da činjenica je da su za ovaj zakon glasali i neki zastupnici SDP-a i Naše stranke. Po njemu sz uhvaćeni na “lijevu nogu”.

“Zastupnici NS-a koji nisu iz Sarajeva su mi rekli da će dići ruku, da znaju da to nije ništa dobro, ali da moraju jer se ne bi mogli vratiti u svoje sredine. Zato kaže, SDA ih je uhvatila na lijevu nogu”, naveo je Pindžo.

Podjelu u Klubu SDP-a komentirao je Dragan Stevanović.

“SDP podnese amandmane na Zakon, javno ga kritikuje a onda pola SDP-ovih zastupnika glasa za Zakon. Ima li SDP jasnu politiku po ovom pitanju ili su SDP-ovi zastupnici u Parlamentu FBiH skup ‘lokalpatriota'”, pitao se Stevanović.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.