Nema plata: Blokirani računi BHRT-u, radnici za sutra zakazali štrajk upozorenja

by Tuzla Info
| 21:00

Samostalni sindikat radnika BHRT-a sutra će održati protest upozorenja na prvom spratu RTV doma u Sarajevu.

Povod za protest je blokada računa BHRT-a čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

“Nije blokiran račun RTRS-a koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, za što postoje vjerodostojne isprave. Taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a, a gledateljima omogući kvalitetniji program”, saopćeno je iz Sindikata.

Naglašavaju da ovo nije prvi put, a boje se ni posljednji put da se na ovakav način onemogućava egzistencija radnika BHRT-a.

“Državne institucije su u blokadi, a kako se čini radi se na tome da se blokira i postojanje RTV Bosne i Hercegovine. Dok jedan dio poslanika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV takse, ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem aminuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije”, dodali su.

Kažu da zbog nikada završenog postupka digitalizacije koji vodi Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH na čijem računu su odobrena i obezbjeđena sredstva za digitalizaciju u iznosu od 34 miliona KM, radnici su došli u situaciju da odlukama RAK-a BiH gasimo glavne TV predajnike za reemitovanje signala BHT i FTV (Relejna stanica Vlašić – veći dio BiH direktno, Sarajevo – Hum, Mostar – Fortica, Tuzla – Ilinčica, Srebrenik – Lipik itd.) kao i još preko 140 TV repetitora koji se direktno ili indirektno napajaju prijemnim signalom sa pomenutih lokacija.

“Od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostaće bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet Javnog Servisa jer više nećemo biti u mogućnosti da signalom pokrijemo 95 % teritorije BiH što smo po zakonu obavezni, a sami uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta”, navode u saopćenju.

Posebno naglašavaju da su uposlenici BHRT-a od početka pandemije koronavirusa sve vrijeme radili i bili u službi građana BiH, iako im je na početku pandemije u martu 2020.godine umanjena plaća za 10 posto.

“I u takvim uvjetima izvršavamo svoje zadatke i program teče nesmetano, pratimo sve najvažnije događaje. Međutim, nama je iz mjeseca u mjesec upitna plaća koju smo itekako zaradili, izvještavajući sa protesta, sjednica parlamenata, stranačkih sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, kulturnih i sportskih događaja.

Kao dodatnu ilustraciju nudimo i nekoliko činjenica: Osnovica plate u BHRT-u je 234,75 KM i ima znatan broj uposlenika čija je mjesečna plaća 406 KM. BHRT u pojedinim pogonima koristi opremu staru i po 45 ili čak 50 godina, koja je dotrajala i hitno se mora mijenjati jer otkazuje I rizična je po radne procese I zdravlje uposlenika. Novca za to, naravno, nema. Novca nema ni za doprinose radnicima, za dnevnice za službeni put kako bi naše kamere pokrile teritorij cijele Bosne I Hercegovine. Nema ni za otkup medijskih prava, modernu HD opremu….itd… Zapravo ima, ali on ne stiže do Javnog servisa BiH”, naveli su.

Kao reprezentativni sindikat u BHRT-u koji već godinama upozorava sve nadležne na katastrofalnu finansijsku situaciju, niska primanja radnika i sve lošije uvjete rada, pozivaju sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

“Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da urade sve što je u njihovoj moći kako bi domaće vlasti konačno počele rad na pitanju stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH, što je i jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u EU. Zahtjevamo od Menadžmenta da ozbiljnije pristupi sistematizaciji radnih mjesta, usklađivanju plaća i konačnom potpisivanju Kolektivnog ugovora. Radnici ove kuće ne smiju biti kolateralna šteta političkih igara, a gašenje Javnog servisa BiH ne smije biti opcija!”