Zdravstvo u TK u doba pandemije: Klinike i domovi zdravlja funkcionišu po normalnom režimu?!

by nedim
| 21:13
0104 maska zdravstvo 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Iako se ponekad čini da su, zbog koronavirusa, zanemarena sva druga oboljenja, to nije tako, samo se o njima manje govori nego ranije. Federalna TV je provjerila kako su funkcionisale i kako sada funkcionišu klinike i domovi zdravlja na području Tuzlanskog kantona i jesu li pacijenti koji boluju od drugih oboljenja uskraćeni za preglede i terapije.

Mirsada Mustafić iz Gračanice je prije dvije godine saznala da boluje od raka grlića materice. U vrijeme kada je njeno kretanje zbog bolesti bilo ograničeno na kuću i bolnicu, pojavio se i koronavirus, koji je sa sobom donio dodatnu dozu straha.

No, uz njenu dobru volju i rad Onkološke klinike u Tuzli, Mirsada je kroz sve terapije prošla bez poteškoća.

„Dolazila sam ovdje i na kemoterapije u Sarajevo. Bila sam ovdje 30 terapija i četiri sam tu na kemo i pet u Sarajevu“, priča ona.

Mirsada i drugi onkološki pacijenti su bili prioritet u radu, kažu ljekari. Niko od njih nije ostao uskraćen za preglede i potrebne terapije za vrijeme trajanja pandemije.

„Jedino što se osjetilo, a to smo primijetili na onkološkim konzilijumima, da je dijagnostika tih pacijenata bila malo usporena, u početku zbog velikog broja pozitivnih pacijenata pa smo radili samo hitne slučajeve, ali i veliki broj pacijenata se kasno javljao zbog straha od pandemije na dijagnostičku obradu“, navodi Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju UKC Tuzla.

Možda nije bio uskraćen, no jeste prolongiran u ovisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta, a sve sa ciljem da se od zaraze zaštite i oboljeli i medicinsko osoblje. Danas, sve klinike u sklopu UKC-a i odjeli u domovima zdravlja rade u punom kapacitetu.

„Sve klinike funkcionišu po normalnom režimu i iskreno se nadam da će tako i biti, da ne smanjujemo obim pružanja usluga drugim pacijentima“, ističe Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

„Ono što je najvažnije na kraju da se potcrta jeste da su i specijalističko-konsultativne ambulante također radile bez prestanka, tako da praktično i danas radimo na isti način, nismo ni prekidali niti mislimo prekinut. Zdravstvo je takav sistem da jednostavno mora raditi“, naglašava Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

Pacijenti s područja Tuzlanskog kantona osjetili su i olakšice kada je u pitanju njihovo zdravstveno osiguranje. Kako nam je rečeno, izmijenjeni su dosadašnji pravilnici i procedure da bi zdravstvenim osiguranicima bilo olakšano liječnje u vrijeme pandemije.

„Omogućili smo našim osiguranicima, prvenstveno ranjivoj kategoriji, ovjeravanje knjižica za one preko 65 godina na tri godine, a za one preko 75 godina trajno“, ističe Denis Husić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje TK-a.

Iako sve ambulante i klinike rade, ne izostaje apel za pacijente da čuvaju svoje, ali i zdravlje najbližih te da se, ukoliko ne moraju, ne izlažu riziku. Virus je još prisutan, a kako su građanima potrebni ljekari, tako je ljekarima potrebna građanska odgovornost, piše federalna.ba.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.