Velika akcija čišćenja realizovana i u Puračiću, volonteri prikupili 200 vreća smeća

by nedim
| 23:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Svjetski dan čišćenja okupio je ove godine u globalnoj, ekološkoj akciji čišćenja volontere iz 180 zemalja svijeta u zajedničkoj ideji da očiste planetu od nepravilno odloženog otpada. Jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Velika akcija čišćenja realizirana je na 30 lokacija širom naše zemlje, a aktivnost u Puračiću/općina Lukavac provodi Kulturno umjetničko društvo Puračić koje godinama u praksi pokazuje svoju ekološku osviještenost i djelovanje na poboljšanju ekološkog amijenta i razvoju kulture življenja.

– Danas smo realizovali akciju na platou pijace u Puračiću, koja iako se nalazi u centru mjesta lagano prerasta u deponiju smeća koju više niko ne održava. Učešće u akciji čišećenja su uzeli brojni članovi KUD-a, koji su na kraju prikupili više od 200 vreća smeća, kazao je za Tuzlainfo.ba Hazim Osmanović, direktor KUD-a “Puračić”.

U pripremi same akcije izvršena je koordinacija sa lokalnim komunalnim preduzećem koje će izvršilo odvoz i zbrinjavanje otpada.

Zanimljivo je napomenuti da je akcija realizirana na Dan općine Lukavac tako da su članovi KUD-a “Puračić” na najljepši način obilježili ovaj svečani dan.

Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini podržali su specijalni partneri projekta Europska Unija u BiH i Olimpijski komitet u BiH. Zlatni sponzori ove akcije su Eko život d. o. o. i Ina i Energopetrol, dok su ostali partneri projekta Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko./Tuzlainfo.ba, S. Pirić/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.