Organski proizvodi sve popularniji: Kupinovo vino sa plantaže Suade i Radeta iz Kravice pravi je hit

by nedim
| 20:00

Stanovnice Bratunca su se okupile u nekoliko nevladinih organizacija i sprovode unosne projekte. Proizvode i prodaju vino, zimnicu, sokove, sade maline.

Rade i Suada Obradović iz Kravice kod Bratunca sa proizvodnjom maline su krenuli 2001. godine. U međuvremenu, Suada je krenula sa pripremom kupinovog domaćeg vina. U početku su to bile manje količine, no kako je vrijeme odmicalo, tako je rasla i potražnja za ovim proizvodom.

– Ove godine smo ponovo dobili đubrivo od Udruženja građana “Vive Žene” iz Tuzle. Zahvaljujući upravo toj organizaciji mogu reći da je ova godina bolja, malina je puno rodila, dala je svoj maksimum. Ranijih godina smo brali oko 500 kilograma, međutim, ove godine nabrali smo više od tonu malina, priča Suada za Tuzlainfo.ba.

Kupinovo vino jedno je od rijetkih alkoholnih pića koje, osim što je poslastica za nepce, pruža i određene blagodati za zdravlje, priča nam Suada Obradović iz Bratunca koja se, skupa sa suprugom Radetom, bavi proizvodnjom jagodičastog voća.

– Moje vino od kupina je idealno za poboljšanje željeza u krvi. Kupci vina su najčešće komšije, ali i svi ostali koji se, nakon što kušaju ovo alkoholno piće, vraćaju po još – dodaje Suada.

Inače, kupinovo vino sadrži velike količine vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, magnezija, kalcija, mangana, šećera, pektina i folne kiseline, a preporučuje se kod anemije, umora i iscrpljenosti, pothranjenosti i loše cirkulacije. Antioksidansi u kupinovom vinu djeluju i preventivno protiv prehlade i gripe.

Suadina ponuda ne završava se sa svježom kupinom i malinom. Prije šest godina je uz pomoć udruženja “Maja” Kravica i “Vive Žene” Tuzla počela posjećivati sajmove i prodavati organske proizvode. Tako će i Tuzlaci 16. oktobra na Trgu slobode biti u prilici da probaju i kupe proizvode sa plantaže Obradović.

– Već šestu godinu zaredom dolazim u Tuzlu i radujem se učešću na sajmu. Vaši sugrađani će moći kupiti vino, a također planiram da izložim još neke proizvode poput domaćeg soka od kupine, zatim džemove od šipka, kupine, šljive, onda jabukovo sirće, razne vrste rakije i slično. Mislim da će cijene biti prihvatljive za svačiji džep – kazala je Suada na kraju razgovora./ S. Pirić, Tuzlainfo.ba/