Tuzla

grb_tuzleTuzla je smještena u sjeveroistočnom dijelu BiH i predstavlja privredno, političko, obrazovno, zdravstveno, kulturno i sportsko središte ovog dijela BiH. Prostor Općine Tuzla velikim dijelom se naslanja na obronke planine Majevice, a samo središte općine se nalazi na nadmorskoj visini od 239 metra. Geografski prostor Tuzle je blago brdsko planinsko područje, smješteno između spomenute Majevice, te planina Konjuha i Ozrena, sa karakterističnim geomorfološkim i hidrografskim bogastvima.

Kroz grad Tuzlu protiče i rijeka Jala, sa svojim pritokama Solinom, Jošavicom, Požarničkom rijekom, Grabovim i Mramorskim potokom a jednim dijelom prostora općine i rijeka Spreča, na kojoj je pregrađivanjem još šezdesetih godina nastalo jezero Modrac, najveće akumulacijsko jezero na prostoru bivše Jugoslavije.

Površina općine Tuzla iznosi 303 km², a susjedne općine su Srebrenik, Čelić, Lopare, Kalesija, Živinice i Lukavac

Područje općine Tuzla ima odlike umjereno kontinentlne klime, sa jasnom izraženošću sva četiri godišnja doba, te relativnu vlažnost i oblačnost, na maksimum padavina u toplijem dijelu godine, i minimum krajem zime. Godišnje je prosječno 127 oblačnih i 63 vedra dana.

Danas na prostoru Tuzle živi blizu 170.000 stanovnika, a prema posljednjem popisu stanovništva Tuzla je brojala 131.618 stanovnika, sa većinskom bošnjačkom populacijom, ali i izrazitom multikonfesionalnošću, zadržanom i poslije ratnih dešavanja na ovim prostorima.

Tuzla je i jedno do industrijskih središta BiH, sa odličnom iskorišćenošću svojih resursa prvenstveno soli i uglja, na čemu se već duži niz godina i bazira privreda ovog područja. Posjjednjih godina, spletom ratnih ali i drugih okolnosti, privredni razvoj grada se ravnomjerno bazira i na druge oblasti kao što su turizam, prehrambena i građevinska industrija i drugo.

U pisanim izvorima Tuzla se prvi put spominje u djelu „De administrando imperio“ vizantijskog cara i historičara Konstantina Porfirogenita iz sredine 10. stoljeća, kada se grad naziva Salines, a šira oblast Soli, a grad je kroz historiju nazivan još Castron de salenes (grad solana - grčki), Salenes (grčki), Ad Salinas (latinski), Soli (južnoslavenski), Memlehajten (arapski), Memlaha i zir (persijski), Tuz ( sol - turski) i današnji naziv Tuzla, što na turskom znači Solana.

zastava_tuzleSvi nazivi Tuzle kroz historiju se vežu za so, što je prema historijskim pretpostavkama još od neolita bio razlog naseljavanja ovog područja. Organizovanu ekspolataciju soli, započele su Osmanlije u 14. vijeku, kada su i došli u Tuzlu, a organizovana proizvodnja soli počinje sa kopanjem sonog bunara, koji se nalazio na današnjem Sonom trgu. Prva solana izgrađena je 1885. godine sa dolaskom Austrugarske monarhije na ove prostore, a što je bio i početak industrijske proizvodnje soli u Tuzli.

Upravo će nekontrolisana ekpolatacija slanice u godina koje su dolazile biti razlog tonjenja Tuzle, što će doživjeti vrhunac 70-tih godina prošlog stoljeća, kada je grad ostao bez nekoliko hiljada objekata, među kojima i oni od neprocjenjive vrijednosti.

Tuzla je grad o kome se može mnogo toga pisati. Grad velikih historijskih događaja i ličnosti iz raznih sfera društvenog života...

Za više informacija o Tuzli, njenim ljudima, historiji, mogućnostima i svemu što Vas može zanimati šire od prethodno napisanih redova, preporučujemo slijedeće linkove:

Korisni linkovi:

http://www.tuzla.ba/

http://tourism-tk.ba/

http://www.vladatk.kim.ba/

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tuzla

http://www.historijatuzle.net

 

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu