Trebate znati

Za one koji prvi put dolaze u Tuzlu istaći ćemo nekoliko napomena i osnovnih podataka, koje bi bilo korisno znati:

Osnovni podatci:

Općinski organi: Općinske organe uprave čine Općinsko vijeće (31 vijećnik) i Općinski načelnik
Načelnik Općine Tuzla: Jasmin Imamović
Predsjedavajuča vijeća: Dr. Nada Mladina
Broj stanovnika: oko 130.000
Službeni jezik: Bosanski
Valuta: Konvertibilna marka BAM (1 EUR = 1,955 KM)
Vremenska zona: GMT + jedan sat zimi, GMT + dva sata ljeti
Državni praznici: 1. januar (Nova Godina), 1. mart (Dan nezavinsoti), 1. maj (Praznik rada), 25. novembar (Dan državnosti).
Dan Općine: 2. oktobar
Električna energija: Voltaža gradske mreže – 220V

Važni telefonski brojevi:
Međunarodni pozivni broj za BiH: + 387
Pozivni broj za Tuzlu: 035
Hitna pomoć: 124
Vatrogasci: 123
Policija: 122
Pomoć na putu: 1282
Informacije o telefonskim brojevima:1182

Turističke informacije:

 

Smještaj: Na raspolaganju je jedan Hotel sa 5*, dok je ostali hotelski smještaj na nivou do 3*. Cijene noćenja u hostelima se kreću od 20-30 KM, motelima i manjim hotelima 45-60 KM, dok se cijene u bolje rangiranim hotelima kreću i do 100 KM za noćenje sa doručkom. Smještajni kapaciteti većinom mogu zadovoljiti turističku ponudu, a rezervacije su poželjne posebno u ljetnom periodu i praznicima.

 

Izlasci: Tuzla još uvijek nije grad, gdje se nećete moći odlučiti gdje provesti ludu i nezaboravnu noć. Klubovi i diskoteke, njih tek nekoliko, koje mogu ponuditi noćnu zabavu, sa radom završavaju najčešće do 3.30 h. Većina lokalnog stanovništva večernji izlazak počinje oko 20 h, a završava oko ponoći i u tom periodu je većina dešavanja. U ljetnom periodu su popularni izlasci u ljetne bašte, koje u svojoj ponudi nude i živo izvođenje više muzičkih žanrova. Oni koji vole provod u restoranima se većinom nakon ponoći kreću ka lukavačkoj obali jezera Modrac, gdje objekti rade do jutarnjih sati. Grad ima malu, ali ipak raznovrsnu ponudu kubova koji nude različite vrsta zabave, sa različitim žanrovima muzike, većinom u posljednja četiri dana sedmice. Do ranih jutarnjih sati rade Casina i automat klubovi.

 

Kupovina: Marketi, veliki šoping centri, manje trgovine i butici, rade sedam dana u sedmici, uz izuzetak specijalizovanih radnji (autodijelovi, sanitarije...), koji nerade nedjeljom i državnim praznicima. Plaćanje se vrši gotovinski, dok mogućnost korištenja baknovnih kartica Eurocard/Mastercard, Diners, American Express i Visa nude veliki šoping centri, marketi, benzinske pumpe, te manji broj trgovinskih radnji i butika. Cijene proizvoda su fiksne, dok je „cjenkanje“ uobičajeno tek na improviziranim prodajnim mjestima na gradskim tržnicama.

Ako niste posebno zainteresirani za dizajnersku odjeću, predlažemo da pretražite male butike i pijace. Cijene su puno povoljnije, a izbor u sezoni je vrlo dobar. Suveniri se mogu kupiti u nekoliko specijalizovanih radnji u strogom centru grada i šoping centrima po prosječnim cijenama od 1-30 KM.

 

Gastro ponuda: Gotovo svi restorani nude standarnu bosansku kuhinju, sa specijalitetima sa roštilja, za čim i jeste najčešća potražnja gostiju restorana. Tuzla nudi i nekoliko restorana sa isključivo bosanskom tradicionalnom kuhinjom gdje možete naći tuzlanske ćevape, sjeckani burek, sarmu, tradicionalne slastice i slične stvari koje se mogu naći samo u BiH. U šoping centrima postoje ekspres restorani, a u centru grada se može naći i dosta objekata brze prehrane gdje se može dobiti obrok za svega 3 KM. Bolji hoteli nude i više vrsta kuhinja, dok je zanemarljiv broj restorana koji nude isključivo neku od svjetskih kuhinja (talijansku, meksičku i sl.).

 

Prijevoz i parking: Gradski saobraćaj je vezan za dvije prometne saobraćajnice (sjeverna – gradska i južna – zaobilazna), gdje saobraćaju gradski autobusi, te taxi prijevoz. Cijena karte u gradskoj vožnji autobusom je 1 KM (cijena varira), dok je dnevna karta za gradsku vožnju 3,5 KM, a za sve prigradske linije (prijevoznik GIPS) 5 KM. Gradski autobusi na autobuska stajališta dolaze otprilike svakih pet minuta. Taxi prijevoz je specifičan u odnosu na druge gradove u BiH, jer postoji linijski taxi prijevoz. Taxi vozila saobraćaju duž dvije gradske saobraćajnice, putnike primaju na autobuskim stajalištima kao i gradski autobusi. Cijena prijevoza unutar urbanog dijela grada u jednom pravcu iznosi 1,5 KM, a za svako dodatno skretanje cijena se uvećava. Pored ovog taxi prijevoza, funkcioniše i taxi prijevoz po pozivu, a cijena vožnje je oko 5 KM u okviru urbane gradske zone. Sva raspoloživa označena parking mjesta u okviru užeg gradskog jezgra se naplaćuju putem parking aparata od 7-22 h, svim danima osim nedjelje. Jedan sat parkiranja košta 2 KM u zoni 0, 1 KM u zoni 1 i 0,5 KM u zoni 2. Parking aparati primaju samo gvozdene novčanice. Dnevna karta u nultoj zoni je 12 KM. Postoji i nekoliko „alternativnih“ parkinga, koje koristi domicilno stanovništvo.

 

Cijene osnovnih artikala: Kafa u većini kafića i restorana je 1,5 KM, dok u nekim iznosi i 1 KM. Sokovi u uslužnim objektima se kreću od 2-3,5 KM, žestoka alkoholna pića od 2-5 KM, točeno pivo od 1,5-3 KM, flaširano pivo od 2,5 KM (domaća) do 4 KM (strana brendirana). Hamburger je 2-3 KM, sendvič od 1-1,5 KM, a ćevapi od 2,5 – 5,5 KM. Ulaz u diskoteke i klubove je od 3-5 KM, a u otvorene bazene i Panonsko jezero od 2-3 KM.

Strani jezici: Domaće stanovništvo se solidno koristi engleskim, te manjim dijelom i njemačkim jezikom. Ostali strani jezici nisu zastupljeni u široj mjeri. Konobari i prodavci se solidno koriste engleskim jezikom.

 

Voda: Snadbijevanje gradskom vodom je konstantno, a voda iz česme je pitka.

Banke i bankomati: Većina banaka ima poslovnice u užem centru grada, a zamjena stranih valuta se isključivo vrši u bankama, te nekoliko mjenjačnica u centru grada i shoping i tržnim centrima. Uobičajeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8-16 h, a subotom od 8-13 h. Banke nedjeljom ne rade. Bankomati se nalaze u sklopu poslovnica banaka, ali i drugih radnji u samom centru grada i šire.

 

Plaćanje: Plaćanje usluga ili proizvoda se vrši isključivo u KM.

Telekomunikacije: Pokrivenost signalom gradskog područja je izuzetno kvalitetno kod sva tri bh. operatera za mobilnu telefoniju (060,061,062,063,064, 065,066). U ljetnom periodu operateri nude i turističke brojeve sa ograničenim rokom trajanja po izuzetno povoljnim cijenama. Javne govornice se koriste isključivo pomoću telefonskih kartica i mogu se kupiti na svim kioscima i poslovnicama Pošte i BH telekoma.

 

Tuzla Wireless City: Uže jezgro grada je pokriveno besplatnim internetom u sklopu projekta Tuzla Wireless City. Download i upload su ograničeni, a više informacija se može naći na http://www.tuzlawireless.ba/

 

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu