20170905 BEKO

farah baner

ponedjeljak, 17 Juli 2017 07:48

UIO BIH: Obavezna prijava iznosa ili unosa većih količina novca preko bh. granice

0101 2016 granicaUprava za indirektno oporezivanje BiH saopštila je da su svi koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni da prijave carinskom organu na svakom graničnom prelazu u BiH.

Iz UIO napominju da se prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim graničnim prelazima, a mogu se preuzeti i na internet stranici Uprave.

Na poleđini obrasca za prijavu gotovine navedeno je detaljno uputstvo kako se popunjava. Nakon popunjavanja, obrazac treba predati carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan da jedan ovjeren primjerak vrati putniku.

UIO podsjeća da su vlade Republike Srpske i FBiH donijele odluke kojima se mijenjaju postojeći propisi koji regulišu iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira.

Na ovaj način uređuje se sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te je propisan obrazac za prijavu gotovine.

(TI)

futura toneri veliki

baner divan

biznis veliki

 

level baner

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu